Az e-cigarettát használó emberek nagyobb valószínűséggel szenvednek szívbetegségben és kapnak stroke-ot. De hogy tudományos közmegegyezés alakuljon ki a termékcsoport hatásáról, még további kiterjedt vizsgálatok kellenek.
Az Amerikai Stroke Társaság idei nemzetközi konferenciáján mutatták be azt a kiterjedt felméréseken alapuló tanulmányt, amely az e-cigarettázás (vapolás) és a kardiovaszkuláris betegségek összefüggéseit ismertette. A vizsgálat olyan friss, hogy eredményeit a tudományos közösségnek nem volt ideje érdemben megvitatni - írja a Newsweek. Az első szakértői megjegyzések szerint azonban a vapolás és a betegségek kapcsolata valószínűleg az érintettek korábbi szokásaira vezethető vissza. De azért ez nem teljesen biztos.

Az e-cigarettázás hatásainak vizsgálata egyre égetőbbé válik, mert az utóbbi időben a vapolás szélvészgyorsan terjedt el az egész világon. Az Egyesült Államokban például 2011 és 2015 között 900 százalékos volt a növekedés a Kansasi Egyetem kutatást készítő munkatársai szerint, akik a szokás lehetséges egészségi hatásairól, különösen a stroke potenciális kockázatáról kívántak vizsgálataikkal információkat szerezni.

Fiatalabbak, de sérülékenyebb az egészségük

A kutatók azokat a 2016-os adatokat tanulmányozták, amelyeket az amerikai járványügyi hatóság, a CDC a viselkedési kockázatokról szóló éves felméréséhez gyűjtött össze. A felmérésben résztvevők közül 66 795-en használtak rendszeresen e-cigarettát, míg 343 856 válaszadó soha nem használt ilyen eszközöket. A kutatók figyelembe vették a résztvevők életkorát és nemét is, függetlenül attól, hogy dohányoztak-e, volt-e cukorbetegségük, mennyi testedzést végeztek és mekkora volt a testtömegindexük (BMI). Az e-cigarettát használó válaszadók átlagosan 44 évesek voltak, szemben a nem-használók 57 évnyi átlagéletkorával, továbbá alacsonyabb volt a BMI-pontszámuk, és kevésbé volt valószínű körükben a cukorbetegség. A vapolók azonban nagyobb valószínűséggel cigarettát is szívtak, és a vizsgálat szerint nagyobb volt az esélyük a stroke-ra, anginás panaszokra és szívkoszorúér-betegségre.

Dr. Paul Ndunda, a Kansasi Egyetem wichitai orvostudományi karának docense, a tanulmány egyik szerzője elmondta a Newsweeknek, hogy ez az első tanulmány, amely összefüggést mutat az e-cigaretta használata és a stroke között. Egyben az egyik legnagyobb tanulmány, amely a vapolás és a szívbetegségek közötti összefüggést is kimutatta. Elismerte azonban, hogy tanulmányuknak számos korlátja volt. A legfontosabb, hogy nem bizonyították a vapolás és a betegségek kialakulása közötti ok-okozati összefüggést. Továbbá nem számszerűsítették az e-cigarettázás és a dohányzást mértékét, csak annyit rögzítettek, hogy a résztvevők dohányosok vagy nemdohányzók voltak. A tudós szerint ennek a kutatásnak az a jelentősége, hogy jól megtervezett, kiterjedt és hosszú távú tanulmányokra szólít fel annak felmérésére, hogy az e-cigaretta a népesség körében okoz-e stroke-ot és kardiovaszkuláris betegséget.

Vannak kétkedők

Dr. Aaron Scott brit kutató, a Birminghami Egyetem gyulladási és korosodási problémákkal foglalkozó intézetének szakértője szerint a most közölt tanulmány összefoglalója nem mond sokkal többet, mint amit már eddig is ismertünk. Azaz az e-cigarettát használó emberek többsége exdohányos, és mint ilyen, a dohányzás következtében a szívbetegségek nagyobb kockázatát viseli. A nikotin érelmeszesedésre gyakorolt hatása (a plakk felépülése az artériákban) már jól ismert.

Szerinte a szív- és érrendszeri károsodásokhoz az e-cigarettákban lévő nikotin hosszú távon hasonlóan járulhat hozzá, mint a hagyományos cigarettákból származó káros anyag, de amíg nincsenek hosszú távú szekvenciális adatok, mindez csak spekuláció marad. David Thickett, ugyanennek az intézetnek a professzora is egyetértett abban, hogy az ilyen jellegű megfigyelési tanulmányokat követéses vizsgálatokkal kell alátámasztani.

Ndunda elmondta, hogy még mindig nem sokat tudunk az e-cigaretta egészségre gyakorolt hatásairól. Szerinte azonban a vapolás egyéb ismert kockázatai mellett az agy és a szív egészsége is veszélybe kerülhet. Ebből adódóan akik még nem kezdtek el e-cigarettát használni és nem is dohányoznak a hagyományos módon, valószínűleg jobban járnak, ha nem is próbálkoznak a szokással. Akik pedig a dohányzásról való leszokást akarják elősegíteni vele, meg kell beszélniük ezt az orvosukkal, mert lehet, hogy vannak más, hatékonyabb módszerek is a számukra. Az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA ráadásul nem hagyta jóvá az e-cigarettát a dohányzásról való leszokás eszközeként.

A kutató hangsúlyozta, hogy a rendszeres dohányzás több egészségi kockázatot jelent, mint az e-cigaretta, és az e-cigarettának lehet szerepe a dohányzás abbahagyásában, de több kutatásra van szükség ezen a területen. Az pedig, hogy az e-cigarettát ajánlani lehessen a dohányzásról való leszokáshoz, a vapolás ismeretlen közegészségügyi következményei miatt problémás.