A magyar lakosság csupán 33 százaléka végez kisebb-nagyobb gyakorisággal intenzívebb testmozgást a legutóbbi Eurobarometer felmérés szerint.
Az európai uniós országokban élők sportbéli és fizikai aktivitásait vizsgáló kutatás alapján a többség heti két-három alkalommal szánja rá magát arra, hogy sportoljon. A tanulmány rámutatott: a megkérdezett magyarok 11 százaléka vallotta, hogy azért sportol, mert örömét leli benne, míg az EU többi országában ez a mutató 30 százalékon áll.  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint 18 éves kor felett legalább 2,5 órányi alacsony vagy minimum 75 perc magas intenzitású tréninget kellene hetente elvégezniük az embereknek, hogy karban tartsák a testüket, megőrizzék fizikai kondíciójukat - mondta Lacza Gyöngyvér, a Testnevelési Egyetem docense a felmérést elemezve.

"Ezt a szintet ma még Magyarországon az európai átlagnál kevesebben teljesítik, de mindenképpen pozitív fejlemény az elmúlt évtized trendjeit figyelve, hogy ha lassan is, de nő azoknak a száma, akik kipróbálnak különböző szabadidősportokat" - tette hozzá. A hazai lakosság 75 százaléka legalább 2,5 órát ül naponta, de sokan a 8,5 órányi ülést is elérik.

Nem szerencsés tendencia továbbá, hogy a magyar emberek az uniós trendektől eltérően jobban szeretnek otthon sportolni (59 százalék), mint ellenőrzött körülmények közt egy edzőteremben vagy éppen egyesületben (20 százalék). Erre azért tekint rizikóként, mert aki úgy edz, hogy nem konzultál közben szakemberrel, edzővel, az vélhetően sem fizikálisan, sem mentálisan nem éri el azt az eredményt, amelyet célként kitűzött maga elé - írja a Házipatika.com.