A pajzsmirigybetegségek és a bizonyos tárgyak felületén tapadásgátló réteget képző vegyszerek közötti kapcsolatról sokat lehetett hallani az utóbbi években. Az egyik ilyen a perfluoroktánsav (PFO).

Fogselyem

Bizonyos gyártók PFO-val kezelik a fogselymek felületét, hogy könnyebben csússzanak át a fogak között. Éppen ezért ha ilyesmi vásárolunk, mindig olyat vegyünk, amelyben csak természetes anyagok vannak.

Edények és serpenyők

A tapadásgátló réteggel ellátott edények és serpenyők súrolása, tisztítása során apró vagy nem is olyan apró kopások, repedések keletkeznek a tapadásgátló rétegben. Az így megülő vegyszerek pedig könnyedén a szervezetünkbe kerülhetnek. Legjobb, ha üveg, kerámia, acél vagy öntöttvas edényeket és serpenyőket használunk.

Pizzás, házhozszállítós dobozok

Az ilyen dobozok és tárolók belső felületét gyakran kezelik PFO-val, hogy a benne lévő étel zsírja, szaftja ne áztassa el a csomagolást. Újabb érv amellett, hogy rendelés helyett inkább magunk főzzünk.

Mikrosütőben készíthető popcorn

A mikrózható pattogatott kukorica zacskójának belső felén tapadásgátló réteg van, amely szintén gyakran tartalmaz PFO-t. Ha ilyesmit ennénk, inkább készítsük el házilag, serpenyőben, vagy kifejezetten erre a célra készült pattogtatógépben.

Papírtányérok

Akárcsak a korábban említett pizzás dobozok, úgy a papírtányérok, papírtálcák felületét is vegyszerekkel teszik kevésbé áteresztővé. Kerüljük használatukat, maradjunk a hagyományos tálcáknál és tányéroknál.

Sampon

Sajnos a PFO akár samponokban is előfordulhat. Vásárlás előtt alaposan ellenőrizzük a címkéjét annak a terméknek, amelyet meg szeretnénk venni, és ha PFO-t tartalmaz, akkor inkább hagyjuk a polcon.