Kevésbé depressziósok azok az emberek, akik halat esznek, állítja egy korábbi kutatásokat összefoglaló új vizsgálat.

Kevésbé depressziósak a halevők?

A halban gazdag étrendet fogyasztó férfiak között 20 százalékkal csökken a depresszió esélye, nőknél ez az esély 16 százalék . A kutatók szerint ez azért van, mert a halban található omega-3 zsírsavak megváltoztatják az agyi hártyák felépítését, valamint módosítják a dopamin és a szerotonin aktivitását is - számolt be korábban a Daily Mail a Journal of Epidemiology & Community Health szaklap.

A halban található fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok szintén hozzájárulnak a depresszió legyőzéséhez, ráadásul fogyasztásokkal az étrendje is egészségesebb lesz.

Maga a depresszió a WHO (Egészségügyi Világszervezet) adatai szerint 350 millió embert érint és 2020-ra második lesz a halálhoz vezető betegségek sorában. Az étrend a depresszió egyik fontos tényezője: zöldségek, gyümölcsök, halak és teljes kiőrlésű magvak fogyasztásával jobb állapotot idézhetünk elő. A halfogyasztás és a depresszió esélye közti kapcsolat kérdéses, mivel egyelőre nem tudni pontosan, hogy az egészséges étrend, illetve a halfogyasztás melyik tényezője (vagy tényezői) hat a depresszió ellen. Annyi biztos, hogy az agy és az idegsejtek funkcióit és szerkezetét javító n-3 telítetlen zsírsavakról több kutatásban is kiderült már, hogy csökkentik a depresszió kialakulásának esélyét.

Mi a kapocs a halfogyasztás és a depresszió között?

Az korábba kutatás 2001 és 2014 között vizsgálta a halfogyasztás és a depresszió összefüggését: érdekes módon csak európai kutatások erősítik azt a hipotézist, hogy a halfogyasztás csökkenti a depressziót. A 150 ezer önkéntessel végzett 26 kutatás eredményét összefoglaló tanulmány nem tér ki arra sem, hogy a halat a kívánt eredmény eléréséhez nyersen, főzve vagy sütve kell-e enni és arra sincs válasz, hogy hetente hányszor.

A témában megszólaltatott több szakértő is úgy vélekedik: a halfogyasztás hozzájárul az egészséges táplálkozáshoz és emiatt már közvetlenül is segít a jobb lelkiállapot elérésében, de az összefüggések pontos feltárásához több kutatást kell végezni az eddiginél sokkal több ember bevonásával  - írja a Házipatika.com.