Vannak alkalmak, amikor bármit megtennénk, hogy ne kelljen átélnünk a másnaposság gyötrelmeit. Ilyenkor megesik, hogy odafigyelünk rá, milyen sorrendben isszuk a különféle szeszes italokat. De vajon tényleg működik ez a praktika?

A szállóige nyomában

A másnaposság gyakorlatilag elkerülhetetlen mellékhatása a görbe estéknek. De bármennyire  tényként kezeljük is ezt, a tudomány még mindig nem tud kézzelfogható magyarázattal szolgálni a jelenségre, és bizonyítottan működő megelőzőpraktikát sem tudnak javasolni a tudósok.

Épp emiatt alakulhattak ki a különböző rituálék, például a bőséges vízfogyasztás lefekvés előtt, vagy a sokaknak ismerősen hangzó "sörre bor, bármikor - borra sör, meggyötör" szállóige.

A vizsgálat háttere

"A másnaposság egyike azoknak a dolgoknak, amelyekkel egyáltalán nem foglalkozik a tudomány" - mondja Dr. Kai Hensel, a Cambridge-i Egyetem orvosa. Épp ezért készítettek egy rendhagyó tanulmányt, amely kifejezetten azt vizsgálta, hogy elviselhetőbb-e a macskajaj, ha sör után iszunk bort, nem pedig fordítva.

Az elmélet teszteléséhez kilencven főt vontak be a kutatásba, 19 és 40 év közöttieket. A pontosabb összehasonlítás érdekében háromfős csapatokra osztották a részvevőket: olyan emberek kerültek egy csoportba, akiknek hasonló ivási szokásaik vannak, illetve nagyjából azonos az életkoruk és a testtömegindexük is.

Egy kiadós vacsora után a csoportok egy-egy résztvevője megivott nagyjából egy deciliter sört (amíg a véralkoholszint el nem érte a 0,05 százalékot), majd körülbelül négy pohár fehérbort. Egy másik csapattag ugyanezeket fogyasztotta el, csak fordított sorrendben. A harmadik személy pedig csak sört vagy csak bort ivott. A vizsgálat addig tartott, míg az összes résztvevő véralkoholszintje el nem érte a 0,11 százalékot. Ezután mindenki vizet kapott, és elment aludni.

Lehull a lepel

Ekkora mennyiségű alkohol mindenkinél több órás másnaposságot okozott. A résztvevők fejfájásról, hányingerről, szédülésről és fáradtságról számoltak be, 21 ember pedig hányt is.

Szignifikáns különbséget azonban nem vettek észre a kísérleti alanyok, tehát nem számított, hogy valaki sört vagy bort ivott-e először. Az viszont egyértelműen kiderült, hogy a nők erősebb rosszullétet éreztek, mint a férfiak.

A kutatást vezető Hensel szerint a véralkoholszintnél jóval nagyobb jelentősége lehet az alkoholfogyasztó egyedi jellemzőinek. A másnaposság erősségében szerepet játszhat például az egyéni alkoholtolerancia vagy az alvás minősége is  - írja a Házipatika.com.