Bár a rendszeres testedzés az egészséges életmód szerves része, bizonyos esetekben - például influenzás vagy megfázásos panaszok idején - gátolhatja a gyógyulás folyamatát.

Ha meg vagyunk fázva, ne menjünk edzőterembe!

"A tünetektől függ, hogy az edzés lassítja vagy gyorsítja a felépülést" - nyilatkozta korábban Karin Richards, a Philadelphiai Tudományegyetem kineziológiai tanszékének vezetője az intézmény sajtóközleményének hasábjain. "Nyaktól felfelé jelentkező panaszok, úgymint orrdugulás és tüsszögés mellett általában rendben van a megszokott edzésprogram folytatása. A nyaktól lefelé érezhető tünetek, például a láz, az émelygés és az izomfájdalom inkább ágyban maradásra kell, hogy sarkalljon."

nfluenza esetén érdemes szüneteltetni a testmozgást és elkerülni az edzőtermeket, így megelőzhető afertőzésterjesztése. Megfázásos tünetek jelentkezésekor pedig folytatható ugyan a sport, de célszerű csökkenteni az intenzitást. Aki például futni szokott, ilyenkor beérheti sétával is.

Fontos, hogy az emberek odafigyeljenek a testükre

"A megfázás és az influenza határmezsgyéje meglehetősen keskeny, ami a tüneteket illeti, éppen ezért rendkívül fontos, hogy az emberek odafigyeljenek a testükre. A betegség terhet ró a szervezetre, melynek edzéssel történő további fokozása hátráltatja azimmunrendszerműködését" - magyarázta Richards.

Probléma esetén otthoni vagy szabadtéri edzést érdemes választani. Amennyiben mindenképpen szükséges az edzőterem látogatása, lehetőség szerint próbáljuk elkerülni a gépekre való köhögést és tüsszögést. Richards javaslata szerint a jóga és a finom nyújtás javítja a közérzetet, illetve csökkenti az orrdugulást.

A néhány napos edzésszünet sokakban ellenérzést kelthet ugyan, de a szakértő véleménye alapján ez még nem okoz teljesítménycsökkenést: a legtöbben minden további nélkül folytatják a megszokott rutinjukat a felépülést követően.