A székrekedéssel gyakorlatilag mindenki szembesül néhányszor élete során - vannak, akik ritkábban, és vannak, akik gyakrabban, hiszen az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri probléma a világon. 
A székelési nehézségek mellett sokaknál puffadással, fokozott gázképződéssel, és általános rossz közérzettel járhat. Ilyenkor jobb, ha nem veszünk be azonnal hashajtót, hanem inkább valamilyen természetes módszerrel próbáljuk meg rávenni a szervezetünket arra, hogy minden visszaálljon a normális kerékvágásba.

Igyunk valami meleget

A meleg ital stimulálhatja az emésztőrendszert, és arra ingerli a beleket, hogy perisztaltikus mozgásukkal előrébb tolják a megemésztett táplálékot a végbélnyílás irányába. Akármilyen meleg ital, akár egy pohár meleg víz is megteszi, de a kávé a leghatásosabb. Kutatások szerint egy csésze kávé ilyen esetekben 60 százalékkal nagyobb eséllyel éri el a kívánt hatást. Ráadásul sokaknál pszichésen is székelési ingert vált ki, és általában 30 percen belül eredményhez vezet. Reggel fogyasztva kombináljuk valamilyen rostban gazdag étellel, például zabkásával, vagy teljes kiőrlésű pirítóssal.

Nem mindegy a pozíció

Ha ráülünk a vécére, tegyünk a lábunk alá egy alacsony zsámolyt, hogy guggoláshoz hasonlító pozíciót tudjunk felvenni. Ez segít a záróizmok maximális ellazításában, és így erőlködés nélkül tudunk székletet üríteni. Ez nagyon fontos az aranyér, illetve a végbélrepedés kialakulásának megakadályozásához is.

Keljünk korábban

A legtöbb ember általában reggel, ébredés után végzi el a nagydolgát. Ha ébredés után nem kelünk fel azonnal, hanem folyamatosan a szundi gombot nyomogatjuk, azzal megzavarhatjuk a szervezetünk természetes ritmusát. Ha pedig emiatt kapkodva készülődünk, akkor nagyon gyakran a székelési inger nem jelentkezik.  Nagyon fontos az is, hogy ha úgy érezzük, vécére kell mennünk, semmiképpen se tartsuk vissza, mert ez is viszonylag hamar székrekedés kialakulásához vezethet.

Gátmasszázs

Székrekedés esetén érdemes lehet némi semleges olajjal átmasszírozni a gát környékét. Ez segíthet az izmok ellazításában, megkönnyítve ezáltal a székletürítést. A masszázst mindig gyengéd, körkörös mozdulatokkal végezzük.