Energiával töltenek fel, és nem mellesleg finomak is.
Ha igazán egészségesek szeretnénk lenni, érdemes az alábbiakból minél többet fogyasztani.

Citrom

Egyetlen kis sárga gyümölcsben megtalálható a napi C-vitamin-szükségletünk több mint 100 százaléka, emellett a gyulladás- és rákellenes hatásukért kedvelt flavonoidokban is gazdag. Érdemes egy szeletet a zöld teánkba tenni, ugyanis a citrom segíti a teában lévő antioxidánsok hatékonyabb felszívódását - egy kutatás szerint akár 80 százalékkal.

Brokkoli

Nemcsak virágát, hanem a szárát is érdemes fogyasztani, hiszen értékes K- és C-vitamin-forrás. Párolás vagy forralás helyett inkább mikrózzuk, mert így vitamintartalmának 90 százalékát megőrizhetjük.

Étcsokoládé

Flavonoid- és antioxidánstartalmának köszönhetően már napi 7 gramm magas kakaótartalmú étcsokoládé segít a "rossz" LDL-koleszterin-szint csökkentésében. Ezen kívül jó szolgálatot tehet a vérnyomás normalizálásában is.

Burgonya

Bár sokan még mindig szívesebben mellőzik az étrendjükből a burgonyát, nem érdemes. Egyetlen szem piros burgonyában ugyanis 66 mikrogramm folsav található - ugyanannyi, mint egy csészényi brokkoliban vagy spenótban.

Lazac

Omega-3-tartalma révén segíti a depresszió, a rák és a szívbetegségek elleni védekezést, niacintartalma pedig azAlzheimer-kórés a memóriavesztés ellen lehet hasznos.

Dió

Omega-3-tartalma mellett azért is ajánljuk, mert természetes formában található meg benne a melatonin, amely azalvásszabályozásában segíthet. Ha nyugodt alvásra vágyunk, érdemes vacsora után elfogyasztani egy kis maroknyi diót.

Avokádó

"Jó" zsírokban gazdag, emellett egyetlen darab elfogyasztásával gondoskodhatunk a napi ajánlott rostbevitel feléről és a javasolt folsavbevitel 40 százalékáról is.

Fokhagyma

Legendás vírus- és baktériumölő. A benne lévő allicin nevű vegyület nemcsak gyulladáscsökkentő hatású, hanem a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentését is segíti.

Spenót

A rák elleni védekezést segítő gyümölcsök és zöldségek közül az egyik leghatékonyabb. Emellett két olyan antioxidánst is tartalmaz - luteint és zeaxantint -, amely hozzájárul szemünk egészségéhez.

Hüvelyesek

Együnk heti négy alkalommal babot, borsót és lencsét, hogy csökkentsük a mellrák és a szívbetegségek kialakulásának veszélyét. Minél sötétebb szívű az általunk választott növény, annál több antioxidánst tartalmaz.