A kivit majdnem mindenki meghámozva fogyasztja, pedig így elesünk a gyümölcs értékes tápanyagainak egy részétől.
Egyesek a héjával, mások viszont anélkül fogyasztják szívesebben az almát vagy a sárgabarackot, a kivit viszont általában mindenki megpucolja, esetlen kikanalazza a héjából. Kevesen tudják, hogy ennek a gyümölcsnek is fogyasztható a héja, sőt egészséges is - írja az Index.

A kivi héja ezért értékes

A kisméretű gyümölcsben a létfontosságú tápanyagok, az E-vitamin, a réz, a K-vitamin, a kolin, a magnézium és a foszfor nagy mennyiségben fellelhetők. A kiviben ráadásul több a C-vitamin, mint a legtöbb gyümölcsben. Nem érdemes eldobni azonban a héját sem, hiszen tápanyagokban ugyanúgy gazdag, és háromszor több növényi rostot tartalmaz, mint a gyümölcs húsa. A héj szintén nagy arányban tartalmaz C-vitamint, folsavat (B9-vitamin), E-vitamint és antioxidánsokat, amelyek szintén fontos szerepet töltenek be az egészséges étrendben.

A legtöbb országban mégis megszabadítják a héjától fogyasztás előtt, ezzel azonban a gyümölcs egyik fontos része a kukában landol.  Egy fontos dolog van, amire érdemes odafigyelni: mint minden gyümölcsnek, a kivinek is meg kell mosni a héját evés előtt! Ezzel egyrészt eltávolíthatóak róla a különböző vegyszermaradványok, másrészt pedig a kivihéj kissé durva, barna színű szőrzete is lejön egy alapos dörzsöléssel.