Egy megszállott kávérajongó biztosan nehezen hiszi el, hogy bármi is jobb lehet a kedvenc italánál. 
A munkavállalók többségének életében a kávé kötelező eleme a reggeli készülődésnek, de sokan napközben is megisznak 2-3 adagot. Ennek eredménye könnyen nyugtalanalváslehet, egyeseknek pedig egészségügyi okokból sem javasolják a kávézást. Léteznek azonban remek és hasonlóan frissítő hatású alternatívák.

Kávé helyett gyümölcslé

A gránátalmalevet elsőre nehéz elképzelni kávé helyett, pedig ebben is sok az antioxidáns, nitráttartalma pedig tágítja az ereket, így élénkíti a keringést. Az élénk keringés pedig több energiát és gyorsabb agyműködést jelent. Arra figyeljünk csak, hogy hozzáadott cukor nélkül készült verziót válasszunk.

Szintén remek ötlet a búzafűlé, ami igazi tápanyag-aranybánya. Rengeteg aminosav, vas, kalcium, magnézium, valamint A-, C- és E-vitamin található benne. Fogyasztása csökkenti a stresszt, erősíti az immunrendszert, frissít, és védi a sejteket is.

Jó választás a tea is

Ha mindenképpen valami meleg italra vágyunk, próbálkozhatunk borsmentateával is. Kutatások szerint különösen edzés előtt lehet érdemes fogyasztani, mivel javíthatja a teljesítményt, és segít, hogy több oxigén jusson az agyba. Ráadásul az emésztésre is jó hatással van.

A matcha zöld tea szintén jó választás lehet, különösen azoknak, akik szeretnének leadni pár kilót. Finom, és tele van antioxidánsokkal, koffeintartalma azonban igen magas - egy csésze matchában csaknem annyi a koffein, mint egy csésze kávéban.

Akik pedig kifejezetten szeretik a kávé keserű ízét, azoknak biztosan ízleni fog a ginzengtea is. Ez az ital fizikailag és szellemileg is felélénkít. Az elérhető ginzengfajták közül a panax ginzenget érdemes választani napindító italnak.

Limonádé és víz

A gyömbéres-citromos limonádé - cukor nélkül - szintén jó ötlet lehet antibakteriális hatása és magas antioxidánstartalma miatt. Emellett ne feledkezzünk meg a sima vízről sem! Ha ébredés után megiszunk egy-két nagyobb pohár vizet, akkor rehidratáljuk a szervezetet, és felélénkítjük magunkat. Ha bevezetjük ezt a reggeli rutinunkba, talán már nem is lesz szükségünk más élénkítő italra.