A világon minden ötödik nő 35 éves kora után vállal gyereket. És bár a 40 éves nők is lehetnek ugyanolyan fittek és egészségesek, mint 20-30 éves társaik, petesejtjeik nem lesznek fiatalabbak. A sikeres teherbeeséshez 35 felett tudatos tervezésre van szükség.
Fontos leszögezni, hogy a legtöbb egészséges nő 35, de akár 40 év felett is képes egészséges gyermeket szülni, ám a teherbeeséssel ennyi idősen már lehetnek problémák. Egy 40 éves nőnek a petesejtjei is 40 évesek, az érett korú petesejteknél pedig exponenciálisan növekszik a kromoszómák számbeli rendellenességének lehetősége. A rendellenes sejtekből pedig aztán kromoszómahibás embriók lesznek, amelyek 50-60 százaléka meg sem születik.

Összehasonlításképp: míg egy egészséges 30 éves párnak 20 százalék esélye van minden hónapban a fogantatásra, addig a nő 40 éves korára ez az esély 5 százalék alá csökken, 45 évesen pedig a nők 87 százaléka már terméketlen. Az életkor előrehaladtával ráadásul a szervezetet érő megterhelés is fokozódik: egy 40 éves nő nem feltétlenül úgy viseli a testsúly-változást, a szívre, keringésre, ízületekre nehezedő nyomást, mint huszonéves társai.

Kockázatok terhesség alatt

Az anyák életkorának emelkedése a terhesség indukálta betegségek kockázatát is növeli.  Míg például a 40 év feletti nőknél a terhességek 4-6 százalékát érinti a terhességi cukorbetegség, addig ez a 35 év alattiak csupán 1 százalékánál jelentkezik. De gyakoribbak a magzatoknál jelentkező rendellenességek is, mint például a Down-kór, az Edwards-szindróma vagy a Patau-szindróma. Utóbbi két kór annyira súlyos, élettel összeegyeztethetetlen állapotot okoz, hogy legtöbb esetben a magzat már méhen belül elhal.

Tervezzünk előre!

A kockázatok és egyéb nehézségek első látásra rémisztőek lehetnek, de egyáltalán nem lehetetlen küldetés 35 felett gyermeket vállalni. Fontos azonban hogy tudatosan készüljünk rá: sokat segíthet, ha még a próbálkozások előtt, párunkkal együtt csináltatunk egy átfogó orvosi vizsgálatot. Így ha bármelyikünknek is lenne valamilyen rejtett betegsége, akkor kezelését még a terhesség előtt meg lehet kezdeni. De érdemes már a fogantatás előtt folsavtartalmú magzatvédő vitamint is szedni, amely segít megelőzni a fejlődési rendellenességeket.

Ezen kívül érdemes jobban odafigyelni az étkezésünkre, abbahagyni a dohányzást, és a rendszeres mozgást is beépíteni az életünkbe.