Már több tanulmány is bebizonyította, hogy az alvás előtti fehérjebevitel megnöveli az izmok alvás közbeni fehérjeszintézisét. De vajon hogyan hat az izmokra hosszú távon, ha minden napot fehérjeturmixszal zárunk? Mutatjuk! - írja a Házipatika.com.

Maximalizálja az erőnlétet

Hozzájárul az izmok növekedéséhez az este, akár közvetlenül azalváselőtt elfogyasztott fehérjeturmix - állítja egy új tanulmány. A huzamosabb időn át választott, alvás előtti fehérjebevitel ugyanis maximalizálhatja az erőnlétet, illetve a rendszeres súlyzós edzések mellett hozzájárulhat az izomtömeg nagymértékű növeléséhez is.

A szakértők 44 egészséges fiatal férfit vizsgáltak, akiknek 12 héten keresztül kellett súlyzós edzéseket végezniük meghatározott edzésterv szerint. A résztvevők fele emellett mindennap elalvás előtt megivott egy turmixot, amelyben 30 gramm kazein és 15 gramm szénhidrát volt. A másik csoport ezzel szemben energiamentes italt kapott a nap végén.

Az eredmények azt mutatták, hogy a 12 hetes tréningezés mindenki számára hatékonynak bizonyult. Minden résztvevőnek megnőtt az izomtömege, de a lefekvés előtt fehérjeturmixot fogyasztók körében jóval nagyobb és látványosabb volt a növekedés.

Tényleg ennyit számít az időpont?

Egy korábbi kutatásban már vizsgálták, hogy mennyit számít a fehérje bevitelének időpontja. A szakemberek ebben az esetben azt látták, hogy nagyobb mértékű izomtömeg-növekedés volt az esti fehérjefogyasztóknál, mint azoknál, akik napközben vitték be a pluszfehérjét. Ugyanakkor a két csoport eredményei között nem volt jelenős különbség.

Egy biztos: az izmok építéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. Az izmok ugyanis alvás közben fejlődnek és regenerálódnak a legjobban. A szakemberek szerint pedig a lefekvés előtti fehérjefogyasztással is bátran tehetünk egy próbát. Ez ugyanis nem befolyásolja az alvás minőségét, és még attól sem kell tartanunk, hogy hizlal. Sőt épp ellenkezőleg: a késői fehérjebevitel serkentheti a zsíranyagcserét.