Pedig fiatalabb korban is érdemes már gondolni a megelőzésre, például a szív egészségével kapcsolatban is.

Figyeljünk az egészséges testsúly fenntartására!

40 éves kor után lassulni kezd az anyagcsere, és szinte észrevétlenül kezdenek el felkúszni a pluszkilók, ami növeli a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Éppen ezért már fiatalabb korban is fontos, hogy folyamatosan ügyeljünk a súlyunkra. Mérjük magunkat hetente vagy akár naponta, és ha észrevesszük, hogy hízni kezdtünk, akkor mozogjunk többet, illetve fordítsunk nagyobb gondot a táplálkozásunkra!

Figyeljünk arra, hogy mennyit eszünk!

Fontos tisztában lenni azzal, hogy milyen ételből mi számít egy adagnyi mennyiségnek. Egy adag fehérje körülbelül egy pakli kártya nagyságú, egy adag gabona körülbelül teniszlabda méretű, egy adag zöldség pedig körülbelül egy csészényi mennyiségnek felel meg. Zsiradékok tekintetében vajból a teáskanálnyi mennyiség, olívaolajból egy evőkanálnyi, mogyoróvajból pedig két evőkanálnyi mennyiség számít egy adagnak. Ezen kívül figyeljünk rá, hogy csak akkor együnk, ha valóban éhesek vagyunk.

Maradjunk szociálisan aktívak!

Több kutatás is igazolja, hogy a szociálisan kevésbé aktív embereknél nő a szívbetegségek kialakulásának esélye. Éppen ezért tudatosan ügyeljünk rá, hogy rendszeresen időt töltsünk a barátainkkal, a családunkkal, ne mondjunk le közös programokat. A magányos életmód akár 29 százalékkal is növelheti a szívbetegség esélyét 40 éves kor felett.

Maradjunk fizikailag aktívak!

A mozgásszegény életmód nem tesz jót a szívnek, de az sem, ha túlzásba visszük a sportolást. Igyekezzünk úgy alakítani az életünket, hogy hetente 3-4 alkalommal beleférjen 30-45 percnyi közepesen intenzív mozgás, és ettől 40 éves korunk után se térjünk el! Így nagy mértékben csökkenthetjük a szívbetegségek kialakulásának esélyét.