Számtalanszor hangsúlyoztuk mi is, hogy a mozgásnak komoly egészségvédő hatásai vannak, de mint azt egy friss tanulmány kiemeli: sosem késő elkezdeni!

Jobb később, mint soha

Közhelyesen hangzik, ha azt halljuk, hogy sosem késő elkezdeni a sportolást, de nemrég egy átfogó tanulmány szerzői is ezt támasztották alá. A tudósok az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek 1995-1996-os jelentésének adatait használták fel munkájukhoz. Ez alapján összességében megállapították meg, hogy ugyanazok az egészségügyi előnyök várnak azokra, akik 40 és 61 éves koruk között kezdenek el sportolni, mint akik fiatalkoruktól kezdve aktív életet élnek.

A fent említett jelentés több mint 315 ezer alanya az 50-71 éves korosztályból került ki. A tudósok három csoportra osztották őket. A hármas csoportba azok kerültek, akik fiatalkorukban aktívan sportoltak, de később csökkent a mozgásra fordított szabadidejük. A második csoportba azokat sorolták, akik felnőttkorukban kezdtek el aktívabban sportolni, míg az elsőbe, akiknek egyre több időt vagy hosszabb időn keresztül ugyanannyi időt sikerült szabadidős sporttevékenységekre szánniuk. Azok is az első csoportba kerültek, akik 15 és 18 éves koruk között, illetve 40 és 61 éves koruk között csaknem azonos aktivitással éltek, a köztes években pedig "valamennyire aktívak" voltak.

Csökkenthető a korai halálozás kockázata

Az első csoportban voltak a legtöbben, az alanyok több mint fele - pontosabban 56,1 százaléka - ide került. A második csoportba a részvevők 13,1 százalékát, a harmadikba pedig 30,8 százalékukat sorolták a tudósok. Mivel a kiinduló jelentés a kilencvenes évek közepén készült, a tudósok az összegzésnél azzal is szembesültek, hogy mostanra az alanyok közül több mint 71 ezren elhunytak. Közülük mintegy 22 ezren szívbetegség, 16 ezren pedig rák miatt.

A kutatók szerint a korai halálozás esélye jóval alacsonyabb az aktív életet élők körében. Akik 40 és 61 éves koruk között kezdenek sportolni, akár 43 százalékkal is csökkenthetik a kockázatot. Így nagyjából ugyanakkora esélyük van a korai halálra, mint azoknak, akik fiatalkoruk óta sportolnak. Akik viszont korábban aktív életet éltek, felnőttkorukban viszont mérsékelték vagy abbahagyták a sportolást, kisebb eséllyel élnek hosszú és egészséges életet.