Bár a világ lakosságának étrendjében egyre ijesztőbb arányban szerepelnek az "ultrafeldolgozott" élelmiszerek, nemrég egy újabb tanulmány szerzői óvatosságra intettek ezekkel a termékekkel kapcsolatban.

A "nagyon feldolgozott" élelmiszerek veszélyei

Arra már korábban is figyelmeztettek mindenkit a tudósok, hogy az agyoncukrozott, túlságosan megsózott, mesterséges aromákkal teletömött kalóriabombák, vagyis az úgynevezett "nagyon feldolgozott" élelmiszerek fogyasztása súlytöbblethez vezet. Ezek az ételek hosszabb távon ráadásul szív- és érrendszeri betegségeket és diabéteszt okozhatnak, sőt a rák kialakulásának kockázatát is jelentősen növelik. Egy nemrég publikált átfogó tanulmányban pedig megállapították, hogy bizonyos ráktípusra fokozottan hajlamosíthatnak a "nagyon feldolgozott" élelmiszerek.

Nem jó a túl sok cukor és só

A tanulmány készítői 105 ezer francia felnőttet kértek meg rá, hogy jegyezzék fel, 24 óra alatt mi mindent fogyasztottak. Ehhez egy 3300 ételt tartalmazó listát használtak fel, ahol nemcsak felsorolták, hanem feldolgozottsági szintjüket figyelembe véve kategorizálták is az élelmiszereket.

Az elemzés után a tudósok arra jöttek rá, hogy egy felnőtt ember étrendjében a "nagyon feldolgozott" élelmiszerek 10 százalékos növelése már több mint 10 százalékkal növeli a rák kialakulásának valószínűségét. A kutatók úgy látták, hogy az összes ráktípus közül különösen a mellrák veszélye ugrott meg a cukros üdítők, szószok, illetve a túl édes vagy túl sós termékek fogyasztásával.

Egyik rossz szokás a másik után

A szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy akik több hiper feldolgozott élelmiszert esznek egy-egy nap során, azok hajlamosabbak a társaiknál többet dohányozni és kevesebbet mozogni - ezek szintén olyan tényezők, amelyek daganatos betegségekre hajlamosíthatnak. Más tudósok viszont kiemelik, hogy ez a tudományos munka egy megfigyeléses tanulmány volt. A szerzők tehát nem tudják, mi fokozta pontosan a rák kialakulásának kockázatát, de szeretnének ehhez hamarosan további kutatásokkal még közelebb jutni.

Addig is a szakemberek többsége azt javasolja, hogy próbáljunk az ilyen "nagyon feldolgozott" élelmiszerek helyett valódi ételeket enni - egészségünk hálás lesz érte.