A közösségi oldalak rendszeres használatának negatív hatásairól már sokat hallhattunk. Szerencsére azonban pozitív oldala is van: léteznek esetek, amikor a Facebook vagy az Instagram böngészése kifejezetten jótékony hatású.

Segít az időseknek leküzdeni a magányt

Egy brit kutatás szerint a 60 és 95 év közötti korosztály számára kifejezetten jó ötlet közösségi oldalakat használni. Ez segíthet a szellemi frissesség megőrzésében, illetve csökkenti a szociális izoláltság, magányosság érzését. Ez azért fontos, mert több kutatás is igazolja, hogy a magukat magányosnak érző emberek könnyebben betegszenek meg és a szellemi hanyatlásra is hajlamosabbak.

Krónikus betegségben szenvedőknek is segíthet

A krónikus betegségben szenvedők gyakran kutatnak olyan emberek után, akik hasonló dolgokon mennek át, mint ők. Számukra nagyon hasznosak a csoportok, ahol olyanok gyűlnek össze és kommunikálnak, akik ugyanazon mennek keresztül.  Az ilyenkor kapott támogatás, illetve hasznos tapasztalatok, információk segíthetnek megbirkózni a betegséggel.

Ösztönöz a céljaink elérésére

Szeretnénk leadni öt kilót vagy lefutni az első öt kilométerünket? Egy kutatás szerint azok, akik megosztják ilyen jellegű terveiket, illetve fejlődésüket a közösségi médiában, ritkábban adják fel, illetve hamarabb elérik a céljukat. Ha - akár csak virtuálisan is - bevonunk másokat az életmódváltásba, akkor ez segíthet, hogy tartós változás álljon be a szokásainkban.

Orvosok számára is hasznos

Egy amerikai felmérés során orvosokat faggattak arról, hogy hatással van-e a közösségi média arra, hogy a betegeik milyen minőségű ellátást kapnak. 60 százalékuk igennel válaszolt, mivel a közösségi oldalakon keresztül tartja a kapcsolatot sok kollégájával, és gyakran innen értesül új fejlesztésekről, kutatási eredményekről is.