A székrekedéssel élete folyamán mindenki többször találkozik, sőt, vannak olyanok, akiknél valamilyen okból rendszeresen előfordul ez a probléma. Ilyenkor nagyon fontos, hogy semmi olyasmit ne tegyünk, ami súlyosbíthatja az állapotot, mert a tartós székrekedés akár bélelzáródást is okozhat.

Ne együnk feldolgozott élelmiszereket

Az ilyen jellegű ételekben sok a zsír, ami lassítja az emésztést, továbbá a bennük lévő "rossz" szénhidrátok is összezavarják az emésztési folyamatokat. Ilyesmit enni akkor sem jó, ha épp nincs semmi bajunk, de székrekedés esetén különösen rossz ötlet. Válasszunk inkább valami rostban gazdag ételt! Mivel a rostbevitel egyeseknél gázképződést, puffadást okozhat, érdemes fokozatosan adagolni az étrendünkbe.

Ne igyunk kávét és alkoholt

A koffein és az alkohol dehidratációt okoz, azaz folyadékot von el a szervezetből, ami súlyosbítja a székrekedést. A megfelelő emésztéshez nagyon fontos a hidratáltság, így azoknál, akik kevesebbet isznak napi két liternél, gyakoribbak a székelési nehézségek. Erőlködés helyett igyunk meg egy-két pohár langyos vizet - sokaknál már ennyi is elég lehet, hogy beindítsa a kívánt folyamatokat.

Ne együnk túl sok tejterméket

A tejtermékek sokaknál okoznak puffadást, amitől a székrekedés kellemetlenebb lesz. Válasszunk növényi tejtermékeket vagy laktózmentes élelmiszereket minél többször.

Ne hagyjuk ki az edzést

A megfelelő emésztés egyik kulcsa a rendszeres testmozgás - azoknál, akik mozgásszegény életmódot folytatnak, sokkal gyakoribb a székrekedés. A sport felélénkíti a szervek keringését, beleértve az emésztőrendszert is, azaz felpörgeti az anyagcserét. Bármilyen jellegű mozgás jó lehet a sétától az úszáson át egészen a jógáig.

Ne szedjünk vasat és kalciumot

A túl sok vas- és kalciumtabletta szintén okozhat székrekedést. Többek között ezért is fontos, hogy mindig konzultáljunk az orvosunkkal, mielőtt valamilyen táplálékkiegészítőt kezdünk szedni. Ha valamilyen gyógyszert vagy fájdalomcsillapítót szedünk, érdemes elolvasni a dobozában található leírást, mivel a székrekedés akár mellékhatás is lehet - ilyenkor kérjünk valamilyen más fajtát az orvosunktól.