Köhög, tüsszög, folyik az orra, borzong, fáj a feje és rémesen érzi magát? Néhány tippet gyűjtöttünk. 

Kerülje a felülfertőzést!

Az orrfolyással, tüsszögéssel, orrdugulással, enyhe torokfájdalommal járó megfázást az esetek legnagyobb részében vírusfertőzés okozza. Az átmenetileg meggyengült immunrendszer azonban ez idő alatt még nehezebben tud ellenállni az egyéb kórokozók támadásának, ezért nagyon gyakori a bakteriális felülfertőzés. Magas láz, tartós köhögés, megváltozott színű és állagú orrváladék és köpet, arcüregi-, homlok- és fülfájdalom jelezheti az ilyen szövődmények kialakulását. Mindent meg kell tenni tehát a felülfertőződés elkerüléséért: az ilyenkor gyakoribb kézmosás, a papír zsebkendők higiénikus kezelése, a sűrű szellőztetés, a tömegközlekedés lehetőség szerinti kerülése nemcsak a vírusfertőzés továbbadását akadályozza meg, hanem a náthás beteget is megvédheti a bakteriális fertőzésektől.

Kezdje a patikában!

Ha lesújtott a nátha (ez akár évente négy-hat alkalommal is előfordulhat), néhány dologra a gyógyszertárból vagy drogériából biztosan szüksége lesz. Érdemes végiggondolni, akár össze is írni ezeket, hogy ne kelljen többször betegen betegek közé menni, sorba állni. Legyen otthon lázcsillapító, C-vitamin, esetleg egy hatékony gyógyital, ezen kívül kellhet orrkenőcs, orrcsepp, torokfertőtlenítő, fájdalomcsillapító is. Fegyverkezzen fel megfelelő mennyiségű papír zsebkendővel, és jó szolgálatot tehet egy fertőtlenítő légfrissítő illetve kéztörlő is.

Mi van a levegőben?

Nem mindegy! A kórokozókkal teleköhögött helyiségben lassabb a gyógyulás. A gyakori szellőztetéssel, hűvös, friss levegő beengedésével sokat segíthetünk. A fűtéstől vagy légkondicionálótól száraz levegő tovább irritálja az amúgy is gyulladt, igénybe vett légúti nyálkahártyákat, ezért tanácsos párásítani. Ehhez nem feltétlenül szükséges speciális készüléket beszerezni, megteszi például egy sóoldattal vagy kamillafőzettel teli tálka a radiátoron is. A levegőt jótékonyan fertőtleníti, frissíti, ha a párologtatóba menta, eukaliptusz, fenyő vagy citrom illóolajat is teszünk.

Pára: igen, gőz: nem!

A párásítás, a levegő nedvesítése jót tesz a nyálkahártyáknak, a kamillagőzölés, az "inhalálás", vagyis a forró gőz belélegzése a nyálkahártya-gyulladás esetén viszont a közhiedelemmel ellentétben, inkább árt!

Igyon meleget!

Megfázáskor az átlagosnál több folyadékra van szüksége a szervezetnek, mert a nyálkahártyára nyugtató hatással van a bőséges folyadékbevitel, és megindítja a váladékozást is. Ilyenkor tanácsosabb meleget inni. A meleg gyógyitalok hatékonyan enyhítik a tüneteket, rajtuk kívül ajánlható gyógynövényekből készült mézes, citromos tea, meleg leves is. A koffeintartalmú kávét, a fekete teát és az alkoholos italokat azonban jobb kerülni.

Fogyasszon több C-vitamint!

A szervezet ellenálló-képességét erősíti a C-vitamin. Megfázás esetén érdemes a szokásos napi adag többszörösét elfogyasztani. A citrusfélék, a paprika, a savanyú káposzta és általában a friss zöldségek bőven tartalmaznak belőle, de légúti fertőzések esetén érdemes bevetni a C-vitamintartalmú készítményeket is.

Nézzen körül a kamrában!

Gyógynövénytár

Az egyes gyógynövényekről ide kattintva tudhat meg részleteket!

A megfázás tüneteit hatékonyan csillapítja, az immunrendszert erősíti, a légutakat tisztítja néhány olyan fűszer illetve zöldség, gyümölcs, amely minden háztartásban naponta megtalálható. Így például természetgyógyászok jó "fűtőszernek" tartják a vöröshagymát, a fokhagymát pedig hatásos fertőtlenítőszernek, természetes antibiotikumnak, a tormát kiváló légzéskönnyítőnek. A gyömbér, a citrom és a méz is jó szolgálatot tehet ilyenkor, hiszen a vitaminok, antioxidánsok gazdag forrásai.

Tartsa melegen a lábát!

Régi tapasztalat: a meghűlés idején érdemes ügyelni a láb melegen tartására. Amikor még csak "bujkál" bennünk a betegség, akár elejét is lehet venni egy jó meleg lábfürdővel (amibe kakukkfűcseppet vagy egy evőkanál sót sem árt tenni). A náthás tünetek jelentkezésekor pedig egy jó vastag (de a vérkeringést nem akadályozó, nem szoros gumírozású) zokni, vagy egy prémmamusz tehet jó szolgálatot. A melegen tartott lábnak ugyanis jobb a keringése, ami az immunrendszer működését segíti.

Csábítja az ágya? Ne álljon ellent!

A megfázás kellemetlenségein hamarabb túlesik, ha néhány napot rászán arra, hogy a szervezete otthoni, nyugodt, stressztől mentes környezetben, "ágymelegben" leküzdhesse a fertőzést. Bármilyen jelentéktelen betegségnek tűnik is, nem szabad elhanyagolni: ha otthon marad vele, megkíméli munkatársait a fertőzéstől és saját magát egy bakteriális fertőzés miatti szövődménytől. Ne restelljen ágyban maradni, hiszen a pihenés és a szokottnál több alvása leghatékonyabb gyógyszerek, immunerősítők közé tartozik.

Orvosra is szükség lehet

A meghűlés az esetek nagy részében banális betegség, de mégis előfordulhat, hogy orvoshoz kell menni vele. Például, ha nehezen csillapítható, elhúzódó vagy kiugróan magas lázzal jár a megfázás, vagy ha a szokványos tünetek mellé újabbak jelentkeznek, például fülfájás, szokatlan erősségű fejfájás vagy mellkasi fájdalom alakul ki.