A rendszeres fogápolás nem csupán az egészségünk szempontjából fontos, hiszen a megjelenésen is sokat dob egy hófehér mosoly. Ennek eléréséhez azonban érdemes inkább a jól bevált módszereknél maradni, mint hinni az interneten keringő praktikákban.
Bár a különböző csodatechnikák gyors és egyszerű módot ajánlanak a fogfehérítésre, a hatékonyságuk valójában igen megkérdőjelezhető. Egy ausztrál fogorvos, Dr. Luke Cronin a Woman's Day-nek felfedte, mi működhet a jól hangzó ajánlatokból, és mi az, amit mindenképpen kerülni kell.

Fekete fogkrém

Az egyik módszer szerint aktív szenet kell vízzel elkeverni, majd az így kapott elegyet pasztaként használva fogat mosni. Mindez egyrészt a rossz szájszagot okozó baktériumok eltüntetését ígéri, másrészt pedig a kávéban, a teában és a borban lévő, a fogakon foltokat előidéző tanninok kivédését.

Ugyanakkor a fogorvos óva int mindenkit a készítmény használatától, nem tisztázott ugyanis, hogy az aktív szén ilyen jellegű felhasználása mennyire biztonságos, ráadásul az arra vonatkozó bizonyítékok igen limitáltak, hogy ez az összetevő hasznos-e bármennyire is számunkra és a fogaink számára.

Olajos gargalizálás

Egy ájuvédikus módszer szerint néhány evőkanál növényi olajat is használhatunk szájvízként. Ennek hátterében az az elképzelés áll, hogy az olajoknak antimikrobiális hatása van, ami ilyen módin a szájhigiénia területén is kihasználható. Mindehhez napi 20 percen át kell gargalizálni az olajjal.

Csakhogy a szakember szerint a módszer hatékonysága közel sem bizonyított, másrészt azt is érdemes fontolóra venni, hogy megéri-e a procedúrára napi 20 percet szánni. Dr. Cronin ugyanakkor hozzátette, hogy amennyiben mindenképpen ki szeretnénk próbálni a gargalizálást, akkor az étolajoknak nincs semmilyen ismert káros mellékhatása, viszont nem javasolja, hogy csupán ettől várjuk a száj egészségének fenntartását.

Gyümölcshéjas pakolás

Szintén a fogakon keletkező foltok eltűnését várják a módszertől azok, akik egyes gyümölcsök, például a banán héját annak belső felével két percre a fogukra helyezik. A fogorvos azonban hangsúlyozta, hogy ennek nincs klinikailag bizonyított hatása, és bár a banán nem jelent gondot, a narancs és a citrom héja viszont olyan savakat tartalmaz, amelyek károsak a fogzománcra. Ezért dr. Luke Cronin azt tanácsolja, a gyümölcsöket hagyjuk meg inkább az egészséges étrend részének ahelyett, hogy fogfehérítésre használnánk.