A születendő gyermekre nézve nem kockázatosabb, ha az édesanya elmúlt ötvenéves - állapította meg egy izraeli kutatás.

Terhességi komplikációkat vizsgáltak

Nem jelent nagyobb kockázatot sem az anya, sem a gyermek egészségére, ha a szülő nő ötven év feletti - állítják új tanulmányukban izraeli kutatók. A szakemberek az 50 éven felüli nők terhességi komplikációit vizsgálták. Azt nézték, hogy mennyivel nagyobb a kockázat a fiatalabb anyák esélyeihez képest.

A kutatók megállapították, hogy az orvosi és technológiai fejlődésnek köszönhetően a nők szülőképességének korhatára fokozatosan kitolódott. Ehhez valószínűleg a mesterséges megtermékenyítés és a petesejtbeültetés lehetőségeinek bővülése is hozzájárulhatott. "Úgy tűnik, a gyermekszüléssel kapcsolatban az ötven az új negyven" - jelentette ki Ejal Seiner szülész-nőgyógyász.

Nem nagyobb a kockázat, mint 40 évesen

A tanulmány során mintegy 243 szülést vizsgáltak meg, ezek több mint 96 százalékánál 40 évesnél fiatalabb volt az anya. A maradék csaknem 4 százaléknál a 40 és 50 év közötti anyák, valamint az 50 felett szülő nők adatait vetették össze.

A kutatók olyan kockázatok kialakulási arányát nézték, mint a koraszülés, a terhességi cukorbetegség, a magas vérnyomás és a császármetszés. Figyelték továbbá az újszülött egészségi állapotát, a halandóság arányát, valamint a szülés veszélyességét is.

Az adatok összesítése után megállapították, hogy a fiatalon szülő nőkhöz képest minden komplikációnak magasabb kockázata volt a 40 évesnél idősebb nőknél. Ugyanakkor kiderült, hogy az 50 évesnél idősebb nők esetében nem növekedett a kockázat a 40 és 50 közöttiekhez képest.

Ettől függetlenül fontos, hogy a 40 éven felüli nők terhességét különös figyelemmel kísérjék - hangsúlyozta Ejal Seiner.