Testünk egyetlen részéről sem egyszerű fogyni, sőt a szakemberek egyetértenek abban, hogy helyi zsírégetés nem is létezik. 
Ugyanakkor a megfelelő módszerekkel rásegíthetünk arra, hogy a derekunk tájékán legyen a leghamarabb látványos a fogyás.

Nem mindegy, mit eszünk

A táplálkozással kapcsolatban az egyik legfontosabb szabály, hogy elegendő rostban gazdag ételt fogyasszunk. A rostok ugyanis lassítják az emésztést, tehát hosszabb időre eltelítenek. Egy 2015-ös kutatás szerint sokaknál a napi rostbevitel növelése már önmagában is fogyást eredményezhet. Nőknek naponta 25 gramm rost fogyasztása javasolt.

Emellett érdemes kerülni az alkoholt, mivel tele van üres kalóriával, akárcsak a különféle cukros üdítők, illetve hozzáadott cukorral készült gyümölcslevek. Érdemes szabályozni továbbá a szénhidrátbevitelt. A korunkhoz, alkatunkhoz és aktivitási szintünkhöz ideális beviteli mennyiség megállapításához jó ötlet dietetikus segítségét kérni. Az ajánlások könnyebb betartásához pedig már számos mobiltelefonos applikáció közül választhatunk.

Sétáljuk le a pluszkilókat!

Természetesen a mozgás jelentőségét sem szabad elhanyagolni. A hasi zsírpárnák ellen már a tempós séta bevezetésével is sokat tehetünk. Ennek a mozgásformának nagy előnye, hogy a korábban passzív életmódot élőknek sem túl megterhelő.

Heti három 50-70 perces, középtempójú séta már 3 hónap alatt mérhetően csökkentheti a hasi zsírpárnák mennyiségét. Ha pedig már jobban bírjuk a terhelést, akkor emelhetünk a távon vagy a tempón, vagy áttérhetünk más jellegű, intenzívebb edzésformákra is.

Ha kifejezetten hasból szeretnénk fogyni, a legkézenfekvőbb edzésforma a hasizom gyakorlat, amelyet ajánlott rendszeresen végezni. A tévhittel ellentétben ez azonban nem a helyi zsírégetést segíti elő, hanem az izmok fejlesztését és az anyagcsere felgyorsítását.

Emeljük a tétet!

Az aerobix edzés megfelelő gyakorlatai is jó megoldások lehetnek, ha szeretnénk lefaragni a zsírt a hasunkról. Ez szintén a felgyorsuló anyagcserének köszönhető, illetve annak, hogy több kalóriát égetünk el.

A aerobixhoz edzésekhez azonban mindig párosuljon megfelelő mennyiségű fehérjebevitele is. A fehérje ugyanis nemcsak jóllakat, de az izmok építéséhez is elengedhetetlen. Érdemes legalább 70 gramm fehérjét bevinni naponta, ha pedig edzés előtt elfogyasztunk minimum 12 gramm fehérjét, akkor elkerülhetjük a farkasétvágy kialakulását a testmozgást követően.

Fontos a nyugalom és a pihenés is

Heti egy-két alkalommal ajánlott jógázni vagy meditálni is, mert a hasi zsírpárnák ledolgozásához a stressztől is meg kell szabadulni. Egyrészt a stresszevők így könnyebben leküzdhetik az egészségükre és alakjukra egyaránt ártalmas szenvedélyüket. Másrészt csökkenthetik a szervezetben a kortizol nevű hormon szintjét, amelynek túltermelődése szintén hízáshoz vezethet.

Érdemes még arra is figyelni, hogy legyen egy kialakult alvási rutinunk, amelyhez mindig tartjuk magunkat. Ez az izmok fejlődése és regenerálódása, valamint a hormonális egyensúly miatt is fontos.