A túl szigorú tisztítókúrákkal éppen az ellenkező hatást érhetjük el, mint amit szeretnénk. Betegeknek pedig egyáltalán nem ajánlott a böjtölés - hívja fel a figyelmet Antal Emese dietetikus.

Felhalmozódhatnak a káros anyagok

Március 6-án a hamvazószerdával kezdetét vette a negyvennapos böjt. Bár a böjtölés korábban kizárólag vallási körökben volt elterjedt, napjainkban már sokan nem is vallási indokkal, sokkal inkább méregtelenítési szándékkal kezdenek bele az önmegtartóztatásba.

Ezt sem szabad azonban túlzásba vinni: az éhezés miatt káros anyagok keletkezhetnek a szervezetben, amelyek fel is halmozódhatnak. Így egy drasztikus böjttől hiába várjuk a méregtelenítő hatást, épp az ellenkezőjét fogjuk elérni.

Túl nagy a kockázat

Manapság a vallási felekezetek megengedőek a böjttel kapcsolatban, és csak a heti egy húsmentes nap betartását várják el. A rengeteg negatív hatással járó szigorú böjtöt inkább az alternatív gyógyászatban szorgalmazzák - jegyezte meg a dietetikus.

A szigorú ételmegvonást az teszi veszélyessé, hogy a szervezet elkezdi lebontani a fehérjéket, hogy pótolja a hiányt. Azonban minden főbb szerv falát fehérje alkotja.

Nem szabad fogyókúraként tekinteni rá

Elterjedt a tévhit, miszerint a koplalással felvehetjük a harcot a túlsúly ellen. Bár az orvosok által "nulldiétaként" emlegetett drasztikus táplálékmegvonással valóban lehet fogyni pár kilót, ez a súlyvesztés nem lesz tartós. Sőt a jojóeffektus miatt akár még többet is hízhatunk a normál étrendre visszaállás után.

Ha ugyanis a napi energiabevitel kevesebb, mint amennyi az anyagcsere működtetéséhez szükséges, akkor a szervezet védekező üzemmódba kapcsol. Ez azt jelenti, hogy lelassul az anyagcserénk, és kisebb lesz az energialeadás, ezáltal a fogyás is lelassul. A diéta befejeztével pedig testünk azonnal raktározni kezd, így a felhasználatlan energiából zsírréteg képződik.

Egyes esetekben hasznos lehet

A körültekintően, rövid ideig és orvosi ellenőrzés mellett végzett böjt néhány betegség megelőzésében valóban hasznos lehet. Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetségének egyik korábbi ülésén például arról beszéltek, hogy havonta egy nap böjtölés segíthet megőrizni a szívartériák egészségét.

A szakértők azonban egyetértenek abban is, hogy a böjt nem való mindenkinek. Szigorúan tilos az ételmegvonás például várandósság, pszichés betegség, valamint szív-, máj- és veseelégtelenség esetén.