A cirok, illetve a belőle készült őrlemény nem véletlenül egyre népszerűbb azok körében, akik fontosnak tartják a kiegyensúlyozott táplálkozást. Változatos és könnyen beszerezhető alapanyag, amelynek fogyasztása számos okból előnyös.
Sok benne a tápanyag

100 g cirokban 10,6 g fehérje található. Emellett sok benne a magnézium és a vas, illetve található benne több fajta B-vitamin, például B6 és B3 is. Éppen ezért fogyasztása több testi funkció működésére is előnyösen hathat.

Sok benne a rost

A cirok magas rosttartalmú élelmiszer, így rendszeres fogyasztása csökkenti a stroke, a szívbetegség, a bélrák és a cukorbetegség kialakulásának esélyét. Emellett segít, hogy tovább jóllakottnak érezzük magunkat, támogatja az emésztést, és akadályozza a székrekedés kialakulását is. 100 cirokban körülbelül 10-11 g rost található.

Sok benne az antioxidáns

A cirokban található bioaktív összetevők között nagyon sok olyan van, amely védi a sejteket az öregedéstől és az oxidatív stressz káros hatásaitól, tehát remek gyökfogók. Érdemes a ciroklisztből a teljes kiőrlésűt, nem pedig a finomított verziót vásárolni, mert így vihetjük be vele szervezetünkbe a legtöbb antioxidánst. Ami még jó hír, hogy a cirok gluténmentes, így a cöliákiában szenvedők is bátran beépíthetik étrendjükbe a cirokkal, cirokliszttel készült ételeket.

Segít felvenni a harcot az elhízással

A cirok magas rosttartalma miatt stimulálhatja a leptin nevű hormon kiválasztását. Ez a hormon szabályozza az agyban a jóllakottságérzetet. Ezen felül fogyasztása a bélflóra egészségének is nagyon jót tesz, sőt még a vérnyomásunkat is segíthet kordában tartani.