A tudósok már eddig is hangsúlyozták, hogy több növényi eredetű táplálékot kellene fogyasztanunk, a hússal pedig nem ártana óvatosabban bánni az egészségünk érdekében. Nemrég egy tajvani egyetem kutatói is felhívták a figyelmet a vegetarianizmus meglepő előnyére.
Kutatók csaknem 14 ezer ember étrendjének elemzése után meglepő következtetésre jutottak.

A hús elhagyásának előnyei

A tudósok 13 935 embert kérdeztek arról, milyen ételeket esznek, és milyen gyakran fogyasztják azokat. A válaszaikat összehasonlították az egészségükkel kapcsolatos korábbi feljegyzésekkel.

Az eredmények összegzése után a tudósok azt látták, hogy a húsfogyasztást mellőzők vérében kevesebb volt a húgysav, aminek kóros felhalmozódása köszvényhez vezethet. Ebből következik, hogy a vegetáriánusok körében sokkal kisebb volt a köszvény kialakulásának valószínűsége.

Mi ennek az oka?

A tudósok szerint a növényi alapú étrend azért védhet a köszvény kialakulásával szemben, mert a hús, a halak és tengeri herkentyűk egy purin nevű anyagot tartalmaznak, amely más tanulmányok szerint növeli a vér húgysavszintjét.

Emellett a vegetáriánus étrend telített zsírokban szegényebb, gyulladáscsökkentő fitokemikáliákban viszont gazdagabb az állati termékeket is tartalmazó étrendeknél.