Az édesburgonya mára a legtöbb szupermarketben kapható, azaz könnyen elérhető szinte mindenki számára. Érdemes is belőle minél fogyasztani, mert számos pozitív egészségügyi hatása van.
Mutatjuk, miért érdemes az édesburgonyát is beilleszteni az étrendünkbe.

Rengeteg tápanyagot rejt

Nem mindegyik édesburgonya húsa narancsszínű. Vannak olyan fajták, amelyeknek a belseje vagy a héja fehér, sárga, barna, vörös, rózsaszín vagy éppen lila. Mindegyik szín más tápanyagtöbbletet jelez: a lilában például rengeteg az antioxidáns és a gyulladáscsökkentő hatású anyag.

A-vitamin-tartalma is magas, így segít egészségesen tartani a szemet és a bőrt, valamint erősíti az immunrendszert. A narancsszínűben pedig nagy mennyiségű béta-karotin található, ami szintén jó hatással van az immunrendszerre. Emellett abban is segít, hogy nyáron a bőrünk tovább megőrizze az egészséges barnaságát.

Csökkenti a vérnyomást és jót tesz a csontoknak

Az édesburgonya - a benne található proteáz-inhibitornak köszönhetően - csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Sok benne a C-vitamin és a kálium, így segít egészséges szinten tartani a vérnyomást. Magas kalciumtartalma miatt pedig jót tesz a csontoknak is.

Glikémiás indexe, valamint a kalória- és a szénhidráttartalma is alacsonyabb, mint a hagyományos burgonyának. A rosttartalma viszont valamivel magasabb - háromnegyed csészényiben körülbelül 5 gramm található.

Sokoldalúan elkészíthető

Remek vasforrás, ezért vegánok, vegetariánusok számára is nagyon hasznos. Ráadásul a benne található vas a zöldség C-vitamin-tartalma miatt hatékonyabban szívódik fel.

Akkor a legegészségesebb és leglaktatóbb, ha a héjával együtt, tepsiben sütjük meg. Nem hátrány továbbá az sem, hogy ugyanolyan sokoldalúan felhasználható és elkészíthető, mint a hagyományos burgonya.