Napjainkban is számos vita zajlik azzal kapcsolatban, hogy milyen étrend vagy táplálkozási módszer, esetleg fogyókúra a legjobb, leghatékonyabb, legegészségesebb. Szerencsére vannak olyan alapvetések, amelyeket szinte minden szakember egyaránt megerősít.
A hozzáadott cukor nagyon egészségtelen

A feldolgozott élelmiszerekhez nagyon gyakran cukrot adnak, hogy jobb legyen az ízük, például magas cukortartalmú kukoricaszirupot. A hozzáadott cukor rengeteg üres kalóriát jelent, mivel nincs benne semmilyen tápanyag. Rendszeres fogyasztása tápanyaghiányhoz vezethet, emellett növeli számos komoly betegség kialakulásának kockázatát is.

Az omega-3 zsírsavak fogyasztása nagyon fontos, de a legtöbben nem visznek be belőle eleget

Az omega-3 zsírsavak alacsony beviteli szintje kapcsolatba hozható az alacsonyabb IQ-val, a depresszióval, számos mentális betegséggel, szívbetegséggel és egyéb komoly betegségekkel is.

Nincs olyan étrend, amely mindenki számára tökéletes

Mivel minden ember más, minden ember szervezetének másfajta táplálkozás tesz a legjobbat. Hogy pontosan milyen, a genetikától, a testalkattól, a fizikai aktivitástól és a környezettől is függ. Van, akinek a szervezete jobban reagál az alacsony szénhidráttartalmú étrendre, van, akié pedig a húsmentes, magasabb szénhidrát-tartalmúakra. Éppen ezért mindenkinek szüksége van egy kis kísérletezésre, hogy rájöjjön, számára melyik a leginkább megfelelő.

A transzzsírok nagyon egészségtelenek

A hidrogénezett növényi olajok kapcsolatba hozhatóak a hasi zsírpárnák növekedésével, a szívbetegséggel, illetve a szervezetben lévő gyulladásos folyamatok kialakulásával.  Érdemes az ilyesmit tartalmazó ételeket nagy ívben elkerülni.

Ügyelni kell a megfelelő D-vitamin-bevitelre

Ha szervezetünkben nincs elég D-vitamin, akkor megsínyli a hormonrendszer, továbbá növeli a rák, a cukorbetegség, a csontritkulás és számos más betegség kialakulásának esélyét. Mivel kizárólag táplálkozással nagyon nehéz eleget bevinni, sokaknál lehet szükséges a táplálékkiegészítőkkel végzett D-vitamin-pótlás.