A brokkoli az egyik legjótékonyabb hatású zöldségünk, amely telis-tele van fontos tápanyagokkal. Mutatjuk, miért érdemes naponta fogyasztanunk!
Mi minden van a brokkoliban?

Egy csészényi tartalmaz:
20 kalóriát
3,6 g szénhidrátot
2,1 g fehérjét
2130 nemzetközi egységnyi A-vitamint
113 mg B6-vitamint
66,2 mg C-vitamint
34 mg kalciumot
62 mg vasat
17,75 mg magnéziumot
46,86 mg foszfort
23,75 mg káliumot

Milyen hatásai vannak a szervezetünkre?

A brokkoli glükozinolátokat és C-vitamint tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak a sejtkárosodás ellen és felveszik a harcot az oxidatív stresszel. Szulforafán-tartalmának köszönhetően pedig a növény rendszeres fogyasztása a vércukor szintünket is karbantartja. És azt sem szabad elfelejteni, hogy a brokkoli és más keresztesvirágú zöldségek fogyasztása a rákos megbetegedések kockázatát is csökkenti.

Hogyan fogyasszuk?

Vásárláskor figyeljünk a frissességre, amelyet leginkább üde, vízzel telt levelei garantálnak. Az apró rózsák bimbósan a legfinomabbak, tehát a sárgászöld virágok megjelenése a brokkoli fején nem éppen a kiváló minőség jele. Fogyasztása sok szempontból megegyezik a karfioléval vagy a kelbimbóéval, a szár esetében pedig a spárgáéval. A leszedett zöldség a növényről leválasztva is kivirágzik, így bár hűtőben eláll 1-2 napig, sokat veszít jó minőségéből. Ha nem tudjuk azonnal elkészíteni, 3-4 perces előfőzést (blansírozást) követően fagyasszuk le.