Az egészséges táplálkozással kapcsolatos törekvéseinkhez nagy mértékben hozzájárulhat, ha sikerül megfelelően párosítanunk ételeinket. Ebben nyújthat segítséget az alábbi lista.
Karotinoidok és egészséges zsiradék

A saláta és az olívaolaj nem véletlenül népszerű párosítás. A zsiradék hatására a szervezet háromszor annyi karotinoidot, például likopint és béta-karotint, valamint antioxidánst tud felszívni.

Vas és C-vitamin

A marha sztéket legjobb valamilyen zöld körettel, például párolt brokkolival fogyasztani. A brokkoli C-vitamin tartalmának hatására a szervezet könnyebben szívja fel a marhahúsban található vasat.

Vas és cink

Erre a párosításra remek példa a vadrizs és a fokhagyma kombinációja. A szervezet több vasat és cinket képes felszívni a vadrizsből az emésztés során, ha főzés közben fokhagymát adunk hozzá.

B- és C-vitamin

Ha például teljes kiőrlésű gabonapelyhet reggelizünk, adjunk hozzá egy kis bogyós gyümölcsöt, például epret vagy szamócát.  A vitamintartalom ebben a kombinációban sokkal nagyobb százalékban hasznosul a szervezetben.

Vas- és C-vitamin

A tofu és a kaliforniai paprika is nagyszerű páros. A paprikában több a C-vitamin, mint például a narancsban, és elősegíti a vas felszívódását, amelyből a tofuban jelentős mennyiség található. Tofus pirított tésztába például dobhatunk néhány csík paprikát.

D-vitamin és egészséges zsiradék

Lazac mellé köretként nagyon jó ötlet párolt kellevelet vagy kelbimbót enni. A zsírosabb halakban található olajak segítenek, hogy a szervezet több, táplálkozással bevitt D-vitamint tudjon hasznosítani.

Karotinoidok, A-vitamin és egészséges zsírok

Az avokádó és a paradicsom remek kombináció - például egy finom salsa szószban. Az avokádó zsírtartalma segít, hogy a paradicsomban található A-vitamin, illetve karotinoidok hatékonyabban felszívódjanak.