Senki sem szeret kellemetlen szagokat árasztani, mégis mindenkivel előfordul időről időre. A háttérben állhatnak egészségügyi problémák, stressz, higiéniai hiányosságok - és meglepő módon a táplálkozás is.
Brokkoli, karfiol, káposzta

Egyes személyeknél a magas kéntartalmú ételek erősebb testszagot okozhatnak attól függetlenül, hogy nyersen vagy főzve fogyasztják ezeket. Emésztésük során ugyanis záptojáshoz hasonló szagú kén szabadul fel, amely a verejtékmirigyeken keresztül is párologhat.

Fokhagyma, hagyma

Azzal mindenki tisztában van, hogy hagyma és foghagyma fogyasztása után nem lesz éppen virágillatú a lehelete, de van, akinél a szag a verejtékmirigyeken keresztül is távozik. A kávé és a halfogyasztás is hasonló hatású lehet - szerencsére a szájszagon fogmosással és rendszeres folyadékfogyasztással segíteni lehet.

Hal

Létezik egy olyan, TMAU nevű, halszag-szindrómaként ismert anyagcserezavar, amely során a testszag a rothadó hal szagára kezd hasonlítani. Ilyenkor a szervezet nem tudja lebontani a bizonyos ételekben található, trimetilamin nevű anyagot. Ebből nagy mennyiségben található a halakban, de a tojásban és bizonyos zöldségekben is, és a vizeletet, a verejtéket, az ondót és a leheletet is nagyon erős és kellemetlen szagúvá teszi.

Marhahús

A nagy mennyiségű vörös hús, különösen a marhahús fogyasztása egyeseknél a szokásosnál erősebb és kellemetlenebb szagúvá teheti az izzadságot.

Alkohol

Az alkoholfogyasztás különösen a leheletet teszi kellemetlen szagúvá. Ez egyrészt a benne található anyagoknak köszönhető, másrészt annak, hogy dehidratál, tehát a szájat is kiszárítja. Éppen ezért tapasztaljuk a görbe esték másnapján, hogy ébredéskor extrán szagos a leheletünk.