Mindenki selymes, fényes és gyönyörű hajat szeretne, vannak nők, akiknek a frizurája a titkos fegyvere, vannak azonban, akiknek ez csak vágyálom. Az egészséges haj az ápolt megjelenés egyik alapja, így akinek olyan bőrbetegséggel kell küzdenie, mint a pikkelysömör, annak különösen fájdalmas látni a csillogó hajú modelleket a reklámokban vagy az utcán. De mi is a pikkelysömör, hogyan alakul ki, és legfőképpen, hogyan kezelhető?
A pikkelysömör vagy pszoriázis egy olyan bőrbetegség, amelyet immunológiai gyulladás okoz, és legfőbb jellemzője a bőrfelszínen megjelenő vörös színű, fehéren hámló, több centiméter nagyságú bőrfelületi tünetek (papulák és plakkok) kialakulása.  A kellemetlen pikkelysömör nem fertőző, egymástól elkapni nem lehet, viszont egyelőre még nincs rá végleges gyógymód. Jó hír viszont, hogy speciális samponokkal, krémekkel jól kordában tartható.

A pikkelysömör általában nem viszket, legtöbbször inkább esztétikai problémát jelent, viszont a bőrbetegséggel küzdő páciensek gyakran tapasztalják, hogy az emberek kirekesztően viselkednek velük szemben. 

A bőrbetegség súlyosságát bőrgyógyász állapítja meg, de enyhébb esetekben speciális, kifejezetten a tünetek enyhítésére készült samponokkal jól kezelhető. Az ilyen készítmények csökkentik a fejbőr szárazságát, nyugtatják és táplálják a bőrt, valamint megszüntetik az irritációt és kordában tartják a korpásodást is.

Tippek a pszoriázisos fejbőr ápolásához

A viszkető fejbőr okozta kellemetlenségek általában akkor alakulnak ki, amikor kevesebb folyadékot iszik a pikkelysömörös beteg, vagy túl sokat zuhanyzik, esetleg a fokozott uszoda, medence-használat is állhat a háttérben. Ezért szakértők szerint a következőképpen enyhíthetünk a tüneteken.

Csak 5 percig zuhanyozzunk! Minél több időt töltünk a víz alatt, annál jobban kiszárad a bőrünk. 5 perc zuhanyzás alatt a bőr még meg tudja őrizni a nedvességét.

Figyeljünk a hidratálásra! Igyunk legalább nyolc pohár vizet naponta, így biztosíthatjuk a bőr és az egész szervezetünk hidratáltságát. Ha legalább ennyi vizet iszunk egy nap, akkor a méreganyagok is könnyebben távoznak a szervezetünkből.

Közvetlenül zuhanyzás után használjunk testápolót! Amikor kilépünk a zuhany alól, a pórusaink még tágak, könnyen beszívják a krémeket.

Ne használjunk száraz sampont! Kifejezetten nem javasolt pikkelysömörös bőrre száraz sampont használni, ugyanis elvonja a nedvességet a fejbőrből, így fokozza a viszkető, hámló tünetek kiújulását.

Csak minden másnap mossunk hajat! Abban az esetben, ha a pikkelysömör tünetei nem túl súlyosak, akkor elég kétnaponta hajat mosni, de ez függ attól is, hogy mennyire zsíros a fejbőrünk, ami a faggyútermeléstől is függ ; ha csak kétnaponta mosunk hajat, azzal a könnyen zsírosodó hajnak is jót tehetünk.

Kerüljük a stresszt! A pikkelysömör általában stressz hatására kiújul, sokszor súlyosbodik. Együnk B6 vitaminban és cinkben gazdag ételeket.