A vesekő távozása a szervezetből legendásan fájdalmas folyamat. Ha azonban ismerjük a kövek kialakulásának okát és módját, valamint tisztában vagyunk a fájdalom jellegével, valószínűleg kevesebb szenvedéssel is megszabadulhatunk testünk e nem kívánt produktumától.
Akinek komoly veseköves fájdalma van, annak biztosan nincs kedve hetykén sétálni az utcán. Pedig lehet, hogy rákényszerül a mozgásra a kőtől való megszabadulás érdekében. A fájdalom jellege és intenzitása a tompa sajgástól az éles, akár ájulásba is taszító kínig terjed. A vesekövek akkor alakulnak ki - írja a University Health News -, amikor a vizeletben lévő ásványok koncentrálódnak és (általában kalciumból) kavicsszerű csomókat képeznek a vesében. A kövek onnan tartanak lefelé a húgyutakon, s ez a folyamat olykor végtelenül kellemetlenné válik.

Az ureter az a cső, amelyen át a vizeletet a veséből a húgyhólyagba jut. A húgycső az a vezeték, amelyen át a vizelet a szabadba távozik. A kövek is ezt az utat járják be. A nyolcvan százalékuk kalciumból épül fel, de a szervezet maga is termelhet köveket, amelyeket az ammónia, a húgysav és a cisztein (egy aminosav, amely a fehérjék felépítésében segít) okozza. A vesekő kialakulásának legalapvetőbb tényezője a dehidratáció. Ha a szervezetünkre egy természetes laboratóriumként tekintünk, abban a vizelet csak egy olyan oldat, amely a dehidratáció (a túl kevés víz) miatt nem képes feloldani a potenciális kőképző részecskéket.

A kövek zöme magától kiürül

Nem a kő maga váltja ki a fájdalmat. Valójában, ha egy kő megül a vesében vagy a húgyhólyagban anélkül, hogy elzáródást okozna, lehet, hogy egyáltalán nem jelzi a jelenlétét fájdalommal. De amikor egy kő mozog a vesében, vagy elakad a vizeletben, és blokkolja a vizelet áthaladását, az elzáródás már fájdalmas tünetekkel járhat. Ilyen tünet lehet például az éles szúró fájdalom a háton vagy az oldalon, a hányinger, hányás és a gyakori és fájdalmas vizelés is. Jelentkezhet vér is a vizeletben, ahogyan láz is, de ez utóbbi csak fertőzés esetén. A kő mozgását jelezheti az is, ha a fájdalom hol megjelenik, hol megszűnik.

Minél kisebb a kő, annál valószínűbb, hogy magányos példány. A vesekövek nyolcvan százaléka ebbe a (kevesebb, mint 4 mm-es) kategóriába tartozik. A legtöbb esetben, ha a kő nagyobb, mint 4 mm, az eltávozásához (eltávolításához) orvosi beavatkozásra is szükség van.

A fájdalom kezelése

A gyógyszerek közé fájdalomcsillapítók és görcsoldók tartoznak. Emellett nagy mennyiségű folyadék (leginkább tea) bevitelére van szükség a vizelet mennyiségének növelése érdekében, mert annak átöblítő hatása segíthet a kő húgyutakon történő áthaladásában. A régi népi bölcsesség szerint segít, ha tömegközlekedési eszközökön rázatjuk magunkat, de az egyszerű séta is enyhülést hozhat.  Az orvos felírhat olyan gyógyszert, amely kitágítja a húgyutakat, s így lehetővé válik a kő áthaladása. A forró zuhanyozás vagy egy kád meleg vízben fürdőzés ideiglenesen ugyan, de megkönnyebbülést hozhat.

Aki úgy gondolja, hogy veseköve van, menjen el orvoshoz, mielőtt a fájdalom kergetné oda. Az orvos megfelelő tanácsokat adhat a kő kijutásának megkönnyítésére, illetve, ha a követ sikerül elcsípni, és a szakember elemezheti, az a későbbi kövek kialakulásának megelőzéséhez fontos információkkal szolgálhat. Ha az otthoni intézkedések ellenére a fájdalom még mindig súlyos, feltétlenül forduljunk orvoshoz. A vérvizsgálatok megmutatják a kalciumszinteket, de mirigy- és veseműködési zavarokra is feltárhatnak. A CT-vizsgálat képes azonosítani a vesekövet, az ultrahangvizsgálatok pedig a vese és a húgycső duzzanatát érzékelik, ami arra utal, hogy a kő blokkolja a vizelet áramlását.

Ha a kő túl nagy, a fájdalom túl súlyos, fertőzés alakult ki, vagy jelentős a vérzés, akkor a vesekövet sebészeti úton el kell távolítani, vagy akkora darabokra törni, hogy a törmelék a húgyutakon áthaladhasson.

A vesekő megelőzése

Jó hír a veseköves incidensen átesetteknek, hogy az 50 százalékuk sohasem fog hasonlóval találkozni az életében. Akiknél ismétlődnek a kövek, a prognózis a kiváltó októl, de attól is függ, hogy a beteg mennyire hajlandó követni a megelőzési irányelveket. Ezek közé tartozik a több folyadék és a kevesebb fehérje fogyasztása, a só bevitelének csökkentése, valamint a citrát (citrom, narancs, grapefruit) bevitelének növelése, amely gátolja a vesekövek kialakulását. Ezzel szemben szükséges az oxálsavat tartalmazó élelmiszerek, például a sóska, a spenót vagy (sajnos) a csokoládé fogyasztásának mérséklése, hiszen ezzel csökken az oxalátkövek kialakulásának esélye.

Mit fogyaszthatunk a megelőzésért?

Vannak természetes módszerek, amelyeket bevezethetünk a vesekövek ellen.

1. Igyunk sok vizet a hidratáltság fenntartásához (ez átlagosan 8 pohár elfogyasztását jelenti naponta) illetve ennek másfélszerese is hasznos lehet, ha már kőre gyanakszunk.

2. Fogyasszunk citromlét, mert a tartalma segít lebontani a kalciumvegyületekből képződő köveket, de legalább is lassítja a növekedésüket. Éhgyomorra reggel és pár órával vacsora előtt egy pohár jól megcitromozott limonádé komoly szolgálatot tesz.

3. A bazsalikom is segít, mert stabilizálja a húgysavszintet, ami nehezebbé teszi a vesekövek kialakulását. A bazsalikomban ecetsav is van, ami segíti a kövek kémiai lebontását. Egy teáskanálnyi bazsalikom levelekből kipréselt lé naponta már megteszi a magáét.

4. Az almaecet is hatásos a kalciumos kövek lebontásában. Két evőkanállal tegyünk egy pohár vízbe, és étkezés előtt fogyasszuk naponta párszor.

5. A búzacsíralé hozzájárul a sók megkötéséhez a húgyutakban, s megelőzi a kikristályosodásukat, ami a vesekövek előfeltétele. A búzacsírában antioxidánsok is vannak, napi pár evőkanál fogyasztása mér elegendő lehet.

6. A zellerlé vagy mag is jótékony. Olyan antioxidánsokat tartalmaz, amely ösztönzi a vizelet előállítását. Ha rendszeresen zellert adunk az ételeinkhez, azzal csökkentjük a vesekő kockázatát. A napi zellerfogyasztással kezelhetjük a vesekő kellemetlenségeit.

7. A vesebab rengeteg magnéziumot tartalmaz és ez akadályozza a kövek kialakulását, illetve segít a szimptómák kezelésében. A bab hüvelyéből is készíthetünk lassú tűzön 5-6 órás főzéssel olyan főzetet, amelyet leszűrve a nap folyamán többször is fogyaszthatunk.

8. Az extraszűz olívaolaj azzal segíti a kövek távozását, hogy síkossá teszi (megolajozza) a húgyutakat, ahol a kő áthalad. Reggel és este 1,5 deci sokat segít. Ilyenkor lehet bevenni más gyógynövény-készítményeket is, amelyek csökkentik a fájdalmat és a kellemetlenséget.

9. A gránátalmalé, vagy a gyümölcsből frissen kinyert magok fogyasztása szintén segíti megelőzni a kövek kialakulását, de a távozásukat is támogatja.