Energiaitalt főként szellemi és fizikai teljesítményt növelő hatása miatt fogyasztanak az emberek, sokan azonban üdítőitalként tekintenek ezekre az élénkítőkre, ami egészségügyi szempontból egyáltalán nem szerencsés.
A szervezetnek nincs ezekre szüksége

Az energiaitalok nemcsak koffeint tartalmaznak, hanem egyéb, a koffein hatását felerősítő összetevőket is. Élettani szempontból a szervezetnek egyáltalán nincs ezekre szüksége, így fogyasztásuk nem indokolt, bár önmagukban nem is veszélyesek. Ezek a mesterséges összetételű szénsavas italok változó mennyiségben és kombinációban koffeint, cukrot vagy édesítőszert, taurint, glükuronolaktont, valamint B-vitaminokat, és olykor különböző növényi kivonatokat is tartalmaznak. Az energiaitalok nem keverendőek össze a sportitalokkal, amelyek fogyasztása a fizikai igénybevételt követően pótolja az energiát, a vizet és az elektrolitokat a szervezetben.

Koffein és cukor

Energiaitalok fogyasztásával könnyen túladagolható a koffein, a túlzott bevitel pedig fokozott szívverést, mellkasi fájdalmat, hasmenést, erős hányingert és hányást, szédülést, dehidratációt, valamint nyugtalanságot és ingerlékenységet, esetenként pánikrohamot is okozhat. Mivel a koffeinérzékenység egyénileg eltérő, ezért a túladagolás akár életveszélyes szívritmus-zavart is okozhat fiatalok, szívbetegek és magas vérnyomásban szenvedők esetében. Alkohollal vagy drogokkal együtt fogyasztva a kockázat még inkább magas.

Árthat a szívnek is

A hosszú távú fogyasztás árthat a szívnek és az érrendszernek, a fejlődésben lévő gyermeki szervezet számára pedig mindenképpen káros. Egy 25 kilogramm testsúlyú gyermek esetében már egy kisebb doboz energiaital elfogyasztása is egészségügyi kockázattal jár. Várandós nők és szoptató anyák esetében a túlzott koffeinbevitel károsan hat a magzatra, illetve a csecsemőre.

Az energiaitalokkal összefüggő egészségügyi kockázatok többségükben a koffeintartalomból adódnak, de egyes típusok rendkívül sok cukrot is tartalmaznak, ami növeli az elhízás kockázatát, és fogszuvasodást is okozhat. Fontos megjegyezni, hogy ezek az italok egyáltalán nem helyettesítik a napi folyadékbevitelt. Az intenzív fizikai aktivitás alatt - különösen melegben - fogyasztott energiaital súlyos folyadékhiányos állapothoz és szívritmus zavarhoz vezethet.

Gyógyszerre tilos!

Fiataloknak sem ajánlatos éveken át éjszakába nyúlóan elhúzni a tanulást energiaitalok és kávé felváltott fogyasztásával. Az így előidézett mesterséges pörgés ugyanis megterheli a szervezetet, a megszerzett extraenergia pedig hamar kimerül. Felborul a normál életritmus, a szervezet pedig nem tud regenerálódni, ami újabb és újabb energiaitalok fogyasztására késztet, létrehozva így egy ördögi kört. Ezzel szemben az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás, a kellő mennyiségű vízfogyasztás és a megfelelő mennyiségűalváskiegyensúlyozottá teszi a szervezetet, amelynek így kellő mennyiségű energia áll a rendelkezésére.

Az energiaitalok a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek működésére is rossz hatással vannak: akik magasvérnyomás-betegségben szenvednek, a hirtelen rájuk törő fáradtságon semmiképp se energiaital fogyasztásával segítsenek. Számukra a rendszeres testmozgás ajánlott, amely tartósan normalizálhatja a vérnyomást. Ezen belül a súlyzós gyakorlatok helyett mindenképpen a kardióedzéseket kell választani. Az energiaitalokat ezen felül más gyógyszerekkel, alkohollal, étrend-kiegészítőkkel, kábítószerekkel, egyéb tudatmódosító szerekkel sem szabad együtt fogyasztani, mert a következmények rendkívül károsak lehetnek.