A májműködést serkentő gyógynövényeket akkor is ismerni kell, ha huzamosabb ideig gyógyszert szedsz - írja a Femina.hu. 
A máj rengeteg élettani folyamatból kiveszi a részét, ezért a megfelelő működése nélkülözhetetlen az egészséghez. A szervezetben méregtelenítő munkát végez, de szerepe van a zsírbontásban, és segíti a tápanyagok felszívódását, raktározását is.

A máj teljesítményét több minden leronthatja. Nemcsak az alkoholfogyasztás, de a zsíros és feldolgozott ételek, valamint a gyógyszerszedés is megterheli a létfontosságú szervet.

Májvédő gyógynövények

A májat segítő gyógynövényeket nem csupán a májbetegeknek kell ismerniük. Teaként nagyon hasznosak a szervezet számára, érdemes kúraszerűen is fogyasztani őket. Ez azt jelenti, hogy egy adott héten naponta egy bögrével reggel és este is iszol belőle, lehetőleg még éhgyomorra.

Gyógyszerszedés esetén orvossal egyeztetve tovább is tarthat a kúra. Ha a megelőzés a cél, heti kettő-négy bögrével fogyassz el, így szünetet sem kell tartanod. Bár nem mindegyik növény teája a legkellemesebb ízű, garantáltan védik a májat, és serkentik az epeműködést.

1. A máriatövis a leghatékonyabb májvédő, májregeneráló gyógynövény. A benne található szilibinin csökkenti azt a terhelést, ami a májszövetek elhalásához, májzsugorhoz vezethet.

2. A gyermekláncfű leveléből és gyökeréből készült tea szintén a hagyományos gyógymódok közé tartozik: keserű anyagai védik a máj, az epe és az emésztőszervek egészségét.

3. A cickafarkfű azulént, kumarint és flavonoidokat tartalmaz, görcsoldó, májvédő, gyulladáscsökkentő hatású, és az emésztést is segíti. Epegörcsök idején is hasznos.

4. A mezei katáng vagy katángkóró úgynevezett szeszkviterpén laktonjai segítik az epeműködést, valamint csökkentik a koleszterinszintet.

5. A párlófű vagy apróbojtorján cserzőanyaga, keserűanyagai és flavonoidjai révén segítség az epeműködés szabályozásában.

6. A szagos müge kumarint tartalmaz, teája máj- és vesebetegségek esetén ajánlott. Iridoid glikozid-tartalma miatt légúti panaszok, köhögés ellen is alkalmazzák.

7. Az orvosi ziliz nyálkája galakturonramnánt, flavonoidokat, illóolajat tartalmaz, bevonatot képez a beleken, nyugtatja azokat, csökkenti a gyulladást, védi a májat.

8. Az orvosi pemetefű egy marrubiiin nevű keserűanyagot is tartalmaz, ami az epekiválasztást segíti, de emésztési zavarok estén is értékes gyógyír.

9. Az igazi édesgyökér glicirrhizin nevű szaponint, flavonoidokat, kumarint tartalmaz. Gyulladáscsökkentő, májvédő és májregeneráló hatása van.

10. Az aranyvessző flavonoidokat, szaponinokat, illóolajat, cserzőanyagokat tartalmaz, ami miatt epe- és májproblémák esetén nagyon ajánlott.