A menzeszed nagyon sokszor produkálhat olyan tüneteket, amikhez nem vagy hozzászokva, de ezek nagy része teljesen ártalmatlan dolog, és nem kell túlgondolni. Van viszont néhány olyan jel, amik miatt érdemes lehet orvoshoz fordulnod - ezeket soroljuk most fel, hogy tudd, mire kell figyelned - írja a Bien.hu. 

1. Szokatlanul erősen vérzel

Mindenkinek teljesen más a menstruációja, van, aki éppen csak vérezget egy kicsit, és van, aki hosszú ideig, erősen vérzik. Baj akkor lehet, ha korábban az előbbi csoportba tartoztál, hirtelen viszont átkerülsz a másikba, mindenféle előjel és fokozatosság nélkül. Ez általában már jelenthet valamilyen komolyabb orvosi problémát, mint például miómát, a hormonháztartás felborulását, vagy pajzsmirigyproblémákat, de könnyen lehet, hogy egyszerűen a stressz miatt jelentkezik. Egy orvosi kivizsgálás ártani semmiképpen sem árthat, és legalább megtudod, hogy mitől vérzel olyan erősen.

2. Nagyon fájdalmas görcsök

A menstruációs görcsök senkinek sem kellemesek, van, aki ilyenkor inkább be sem megy dolgozni vagy az óráira, annyira rosszul érzi magát. Ha azonban azt veszed észre, hogy a korábbiakhoz képest sokkal erősebbek a fájdalmaid, az már jelezhet gondot. Főleg akkor lehet baj, ha a fájdalom nem reagál olyan gyengébb fájdalomcsillapítókra, és annyira erős, hogy nem tudsz tőle semmit sem csinálni aznap. Ilyenkor inkább nézesd meg magad az orvosoddal, hogy kizárjátok a komolyabb rendellenességek lehetőségét, és megoldást találjatok a problémára. 

3. Semmi rendszeresség nincs benne

Ha nem szedsz gyógyszert, természetes, hogy egy-két napot csúszik a menzesz, sőt, az is, ha előbb jön meg ennyivel, de a teljes rendszertelenség soha nem jelent jót. Egy idő után, a húszas éveid elején legalább is biztosan, rendesen be kell állnia egy megközelítőleg 28 napos ciklusra, különben jelezhet hormonháztartásbeli zavart vagy akár PCOS-t is.

4. Túl gyakori a köztes vérzésed

Sok nő tapasztal köztes vérzést a menstruációs ciklusa közepén, vagy akár bármikor közben is, ez teljesen normális, és nem kell miatta aggódni. Egészen addig, amíg ez a barnás-vöröses pecsétes vérzés csak néha érkezik, és hamar el is múlik, természetesnek mondható. Ha viszont folyamatosan tapasztalod, és nem akar abbamaradni, menj el orvoshoz, mert nagyon komoly problémákat is jelezhet: a pajzsmirigyed rossz működését, vagy akár szexuálisan terjedő betegségek jelenlétét is - utóbbiból akár komoly fertőzések is kialakulhatnak, ezért nem érdemes őket félvállról venni.