Köztudott, hogy a testbeszéd nagyban befolyásolja a rólunk kialakult képet. A görbe hát, vagy a leengedett vállak zárkózottságról, félénkségről és bizonytalanságról árulkodhatnak. Mindez hosszú távon egészségünkre is káros lehet, hiszen hátfájáshoz, ízületi fájdalmakhoz, gerincferdüléshez, vagy csökkent mozgásképességhez vezethet. 
Ha szeretnéd elkerülni az itt felsorolt problémákat, próbáld ki a most következő testtartásjavító trükköket, melyek nem csak fiatalabbnak, és magabiztosabbnak mutathatnak, de segítségükkel akár vonzóbbá is válhatsz! - írja a Bien.hu.

Állj fel az asztaltól!

Manapság a legtöbben a számítógép előtt töltjük a fél életünket. Az irodában az asztal előtt ülve dolgozunk, otthon pedig a komputer használatával kapcsolódunk ki.

A folyamat számos úgynevezett CRI betegséghez, vagyis számítógép által okozott károsodáshoz vezethet, illetve megterhelheti a nyakat, a felső végtagokat, a hátat, a mellüreget, valamint a feneket is. A görnyedés és a rossz irodai székek csak még inkább súlyosbítják a helyzetet, így hosszú távon krónikus hátfájást eredményezhetnek.

A legjobban úgy előzheted meg a problémát, ha óránként felállsz a géptől, és pár percig nyújtasz, tornázol, vagy sétálsz! Így megőrizheted tested rugalmasságát, javíthatsz tartásodon, és enyhítheted a hátadban, vállaidban esetlegesen keletkező fájdalmat is.

Ülj egyenesen!

Tudatosítsd magadban, hogy rossz tartással ülsz az íróasztalod előtt és igyekezz változtatni ezen! Tartsd mindkét talpadat a talajon ülés közben, engedd le a vállaidat, és támaszd alá az alkarodat!

Lehetőleg sose tölts hosszabb időt egyetlen pozícióba merevedve, helyette inkább igyekezz változtatni időnként a testhelyzeteden! Ne sajnáld a pénzt a megfelelő ergonómiai kialakítású székre, mely kellően alátámasztja a derekadat, magasságában és mélységében is állítható, háttámlája pedig jó háttartást biztosít.

Az is jó megoldást lehet, ha beszerzel egy fitlabdát, mely a folyamatos egyensúlyozáson keresztül a testtartásodat és az egyensúlyérzékedet egyaránt javíthatja.

Erősítsd meg a hátad!

A különböző tornagyakorlatok, a pilates, valamint a jóga nagyszerű eszközt jelenthet ahhoz, hogy megerősítsd a hátizmodat, a hasizmodat, és a kismedence területét. Az előbb említett izmok leginkább azért olyan fontosak, mert ezek képezik a jó testtartás alapját.

A jóga mindemellett a stressz káros hatásait is csökkenti, így a testünkben és a lelkünkben egyaránt feloldja a feszültséget.

A rendszeres gyakorlás segíthet megelőzni az olyan betegségek kialakulását is, mint például a migrén, a lumbágó, a gerincsérv, a cukorbetegség, valamint az alacsony illetve magas vérnyomás.

Nyújts egy kicsit!

A nyújtógyakorlatok az egész testre pozitívan hatnak. Megszüntetik a merevséget, enyhítik a fájdalmat az izmokban, csökkentik az edzések során bekövetkező sérülések kockázatát, továbbá növelhetik az ízületek és a gerinc rugalmasságát.

Próbálj ki néhány egyszerű gyakorlatot otthon! Feküdj le minden reggel és este a földre, majd lassan mozgasd föl és le a karjaidat, úgy mintha egy hóangyalt csinálnál, vagy helyezkedj négykézláb a talajra, majd a cicapóznak megfelelően felváltva domborítsd és homorítsd a hátadat!

Csakis addig végezz bármilyen nyújtógyakorlatot, amíg fájdalmat nem érzel!

Lélegezz!

A különböző légzőgyakorlatok rendszeresen alkalmazva, nem csupán a stresszt és a szorongást szüntethetik meg, de a helyes testtartást is elősegíthetik.

A légzési módunk nagyban befolyásolhatja közérzetünket illetve mozdulatainkat, ezért rendkívül fontos a helyes technika elsajátítása. Az egyik leghatékonyabb testtartásjavító, háterősítő gyakorlat a háton fekve végzett lassú be és ki lélegzés.

Feküdj le hanyatt a földre, majd szép lassan szívd be az orrodon keresztül a levegőt a hasadba, tartsd meg egy kicsit, végül pedig fújd ki a szádon keresztül!