A testünk minden nap megannyi jelet küld egészségi állapotunkról, fizikai terhelhetőségünkről. A kérdés csak az, figyelünk-e magunkra és észrevesszük-e a figyelmeztető jeleket, vagy legyintünk, és ráfogjuk valamilyen banális okra a tüneteket? Te ne kövesd el ezt a hibát, vedd észre, ha a tested figyelmeztet! - írja a Bien.hu.
Kellemetlen szájszagod van

A szájszag mindenkit zavar, nem csak azt, aki szembesül a kínos gonddal, hiszen ez a környezetben tartózkodók számára ugyancsak kellemetlen. Megint olyan problémáról beszélünk, amit a többség tüneti kezeléssel próbál orvosolni, holott a szájszag gyakorlatilag minden esetben valamilyen betegséget jelez (kivéve természetesen akkor, ha pontosan tudod, hogy egy korábban elfogyasztott étel váltotta ki). A rossz szagot okozó fogat nagyon gyorsan kezelni kell, ugyanis a gyulladás a szervezet többi részén is problémákat generálhat. Ugyanígy oka lehet még a szájszárazság is. A szag gyakran a gyomorból ered, ami emésztési gondokra, vagy más szervi problémákra utal.

Szépséghibákkal küszködsz

Leginkább a nők azok, akik borzasztóan sok pénzt, időt és energiát áldoznak arra, hogy szépségüket megőrizzék. Emiatt aztán szörnyen rosszul érinti őket, ha hullani kezd a hajuk, töredezik a körmük, problémás az arcbőrük, vagy éppen kevésbé egészségesek a fogaik. Ismerős ez a felsorolás? Akkor minden bizonnyal neked is van valamilyen rejtett betegséget, vagy ásványi-anyag- és vitaminhiányod. Sokan azonnal a drogériába rohannak, ha megjelenik a testükön a narancsbőr, vagy az arcuk válik zsírossá, holott ezek a problémák a legtöbbször kezelhetetlenek, ha az étkezéseden nem változtatsz. Ugyanez igaz a körmök és a haj egészségére: ugyan kétségtelenül segít, ha kapszula formájában pótolod a hiányt, mindennek alapja a változatos, kiegyensúlyozott étkezés, ami szinte az összes betegségre gyógyír (de legalábbis segíti a gyógyulást).

Állandóan puffadsz

A puffadás egy kellemetlen, sok esetben kínos tünet, de szinte minden ember életében jelen van. Mivel ennyire hétköznapi, a többség igyekszik nem foglalkozni vele, annak ellenére, hogy zavarja a probléma. Pedig nagyon is érdemes időt szánni a puffadás okának kiderítésére, hiszen ételérzékenység, vagy más tünetek társulásakor allergia is állhat a háttérben. Ennek jelentős veszélye, hogy a szervezet állandó stresszben van, ha nem ügyelsz a jelzéseire, és nem figyeled, nálad mi váltja ki a panaszokat. Mivel egy idő után a tested nem fogja tudni tolerálni a számára problémás ételeket, kialakulhat egy komoly allergia, immunrendszer-gyengeség, illetve alkatilag más, komoly betegség, például pajzsmirigyprobléma.

Teljesen kimerült vagy

A kimerültséget a többség ráfogja egy-egy mozgalmasabb hétre, az ideiglenesen stresszesebb munkakörülményekre, vagy éppen az időjárásra. Sokakban fel sem merül, hogy az állandó fáradtság nem természetes, és nem kell, hogy az élet velejárója legyen. Azok, akik gyakran érzik magukat fáradtnak, általában nem gondolnak betegségre, pedig a szűnni nem akaró fáradtság mögött (ami néhány órás extra alvás, némi relaxálás, pihenés ellenére sem enyhül) többnyire az áll. Gyakorlatilag bármilyen probléma megbújhat a háttérben, komoly betegségektől kezdve olyan könnyen kezelhető gondokig, mint amilyen az ásványi anyag, vagy vitaminhiány. De azt is kezelni kell, ha az életmódból adódik a krónikus fáradtság, hiszen hosszútávon a túlhajtás bizonyítottan egészségkárosító hatású.

Gondod van az anyagcseréddel

Az étel-intolerancia egyik árulkodó jele, ha bizonyos ételek, italok elfogyasztása után hasmenésed lesz, így az ilyen jellegű problémák általában a helytelen étkezésből erednek. Ugyanez igaz a székrekedésre is, hiszen, ha nem eszel kellő mennyiségű rostot, nem iszol elegendő folyadékot, akkor gyakorlatilag borítékolhatod, hogy sokkal ritkábban fogod látogatni az illemhelyiséget, mint kellene. A kor előre haladtával az anyagcsere természetes módon lassul, de sem a túl gyors, sem a túl lassú emésztés nem egészséges. Mindenki ismeri a saját testét, így neked is érdemes figyelned, változik-e valami! Van, amikor normális a gyorsabb anyagcsere, például egy stresszes időszak során, és a lassú is, mint például a terhesség alatt, de ha nincs ilyen kézzelfogható ok a háttérben, akkor a változás egy tünet, amire ajánlatos odafigyelned.