Nem lehet eleget beszélni arról, hogy a kávé mennyire csodálatos találmány, hiszen mindamellett, hogy megfelelő mértékben fogyasztva az egészségünkre is jó hatással van, a gasztronómia szinte minden területére belopta magát. 
Ha pedig még ez sem lenne elég érv mellette, a háztartásban is ezer féleképpen felhasználhatjuk a kávébabot vagy akár a már használt kávézaccot , erre mutatunk most néhány szuper példát, amivel nemcsak a pénztárcádnak, de a környezetnek is jót teszel majd - írja a Bien.hu.

A konyhádban

A használt kávézacc az egyik legjobb lefolyótisztító, így soha ne a szemetesbe dobd, hanem egyszerűen engedd le a lefolyón, így garantáltan tisztán és lerakódásmentesen tudod tartani a mosogatódat. De a konyhában – a főzésen túl – számtalan más módon is használhatod a kávét, például a hűtőd illatosítására is tökéletes.

Ha úgy érzed, hogy kellemetlen szag maradt a hűtőben, hiába dobtál ki minden lejárt vagy romlott élelmiszert és törölgetted ki a polcokat, akkor egyszerűen egy kis tálban tegyél friss őrölt kávét a hűtőbe, amely nagyon gyorsan semlegesíti majd a szagokat, ráadásul nem csak a büdös ellen hatásos, hanem egyszerűen a friss, de erősebb illatok, például érett sajt ellen is.

Sőt, ha már az illatokról beszélünk: főzés után is érdemes használnod az őrölt kávét (nem a zaccot), ha fokhagymát, hagymát vagy más szagos élelmiszert fogdostál és nem tudod magadról lemosni a szagát, akkor dörzsöld át a kezeidet egy kis őrült kávéval, garantáltan segít majd.

A kertedben

Mivel a kávézacc nitrogénben gazdag, ezért táplálhatja a virágföldet. Fontos azonban, hogy ne csak úgy rászórd a kávéfőzőből a virágföld tetejére, mert a levegőn csak megpenészedik, hanem kevered hozzá a földhöz. Az is lényeges, hogy ne vidd túlzásba, tehát ne minden reggel add hozzá a kávézaccot a virágföldhöz, hiszen a túl sok zacc ellenkező hatást is kiválthat. Használhatod a kertedben, de az erkélyen is a cserepes virágok földjén, meglátod, imádni fogják a növényeid!

A fürdőben

A kávézacc durva szemcséi hatékonyabbak lehetnek a fürdőben, mint bármely bőrradír, így bátran használhatod az elhalt hámsejtjeid eltávolítására és arra, hogy felfrissítsd egy kicsit a bőrödet. A kihűlt zaccot keverd össze kevés olíva olajjal és egyszerűen dörzsöld be vele a bőrödet a fürdőkádban, majd öblítsd le magadra 10-15 perc múlva. Kókuszzsírral is keverheted olaj helyett, nem fogod megbánni, hiszen a legtöbb narancsbőr elleni készítmény is tartalmaz koffeint. Nemcsak a bőröddel, hajaddal is csodát tehet a kávé, főzz le egy adagot és ezúttal ne a zaccot, hanem magát a folyadékot dörzsöld bele a hajadba. Hagyd hatni legalább 20 percig, majd öblítsd ki. Hetente egyszer érdemes alkalmaznod, a végeredmény pedig fényes, puha hajkorona lesz, ráadásul sok új babahajra is számíthatsz.

Bútorápoláshoz

A régi, jó állapotú, de kicsit már karcos fabútorokat is pár perc alatt újjá tudod varázsolni egy kis kávézaccal, nincs más dolgod, mint egy kis nedves kávézaccba mártani a törlőkendőt és áttörölni vele a karcos felületeket. Félreértés ne essék, csodára nem képes, de a szépen megóvott, korból és használatból eredő karcok ellen kiváló.

Alkotáshoz

Ha valakiben lobog az alkotói kedv és szívesen kipróbálna egy különleges technikát, vagy éppen kifogyott a vízfestékből, akkor akár kávéval is megpróbálkozhat festeni. Egyszerű lefőzött kávéval, de akár instant kávéval is működhet a mutatvány, a színek pedig csak a hígításon múlnak. Figyelj rá, hogy vastag papírt válassz, hiszen a sok nedvességtől könnyen felhullámosodhat.