A szívünk egészségével sajnos nem foglalkozunk annyit, mint kellene. Sőt, sokan csak akkor eszmélnek, mennyire fontos lenne vigyázni rá, amikor már baj történik, és csak gyógyszerekkel, orvosi vizsgálatokkal lehet tenni ellene. Ezért is kéne nőként (bizonyos pontoknál pedig férfiként is) tisztában lenned azzal, hogy az alábbi 7 tevékenységgel a szívedet is károsítod! - írja a Bien.hu.
Túl sok só

A sóbevitelre is oda kell figyelni, hiszen bármennyire is imádod megszórni vele az ételeket, ez a véráramba jutva megnöveli a vérnyomásod szintjét. Ez már önmagában káros a szívedre nézve, de sajnos nincs vége a negatív mellékhatásoknak. Ha túl sok sót eszel, a vérerekben elkezdhetnek felgyülemleni, ami életveszélyes lehet.

2011-ben Kína egyik tartományában vizsgálták meg azt, hogy a szívproblémák okozta elhalálozásokban mi játszhatott nagy szerepet; és minden ötödik személynél kiderült, hogy nagyon magas sótartalmú ételeket fogyasztott.

Némi sóval nincs gond, de ne ess túlzásokba!

Jojó diéták

Vannak azok a diéták, amelyeket betartva gyorsan ledobsz magadról pár kilót, majd amint egy kicsit is lankad a figyelmed, máris visszaszaladnak rád. Ezzel nem csak a bőröd helyzetét nehezíted meg, ami nem bírja tartani az iramot, de a szívedre is nagy súlyt helyezel. Egy amerikai felmérés során 485 olyan nőt vizsgáltak meg, aki egy éven belül visszaszedte azt a súlyfelesleget, amit sikerült leadnia. És a rossz hír, hogy 65%-kal nagyobb eséllyel tapasztaltak meg szívproblémákat, hiszen ez összeköttetésben áll a magas vérnyomással és az általános egészségi állapottal is.

Alkohol

Azzal még nincs gond, ha időről időre megiszol egy kis bort, de amennyiben gyakran sor kerül az alkoholfogyasztásra, úgy azt a szíved is megérzi. Ez ugyanis a szervezetedbe jutva megnöveli a vérnyomásod szintjét, ami fokozatosan növeli a szívproblémákra való hajlamot. Arról nem is beszélve, hogy aki viszonylag gyakran iszik némi alkoholt, annak magasabb a szervezetében a trigliceridek száma: ez egy olyan típusú koleszterin, ami fokozatosan tömíti el az ereidet, és akár vérrögöt is okozhat!

Kevés alvás

A pihentető alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy az egészségedben ne legyenek problémák. A szíved szempontjából pedig különösen fontos, és bizony ennek a szervednek minden óra számít. Egy amerikai felmérésből kiderült, hogy azoknál, akik napi szinten átlag hat óránál kevesebb időt töltenek alvással, 27%-kal nagyobb eséllyel alakulhat ki érelmeszesedés – szemben például azokkal, akik nyolc órát alszanak egy éjszaka alatt. Persze az alvás minősége is rengeteget számít, hiszen amennyiben állandóan felébredsz, és fáradtan kelsz fel, az ugyancsak veszélyes a szívedre nézve.

Lelki problémák

A lélek és a test erős összeköttetésben állnak egymással, így amikor az egyik szenved, azt a másik is megérzi. Számtalan felmérés mutatott rá arra, hogy akik komoly gondokkal küzdenek, átéltek egy tragédiát, és sokat stresszelnek, sajnos nagyobb eséllyel vannak kitéve olyan komoly problémáknak, mint a szívroham és a stroke. Ezért is fontos, hogy ha úgy érzed, nem tudsz megbirkózni a gondjaiddal, kérj segítséget barátoktól, orvosoktól.

Egész napos ülés

A túl sok üldögélésnek számtalan negatív hatása van, és nem csak annyi, hogy könnyebben felszaladnak rád a kilók. A Leicesteri Egyetem szakértői vizsgálták meg, hogy van-e összefüggés a szívbetegségek és a túl sok ülés között; és meg is találták a kapcsolatot. Az eredményeik szerint az, akinek a munkája együtt jár napi 8 óra üléssel, 150%-kal nagyobb eséllyel tapasztalhat meg szívbeli komplikációkat, szemben azokkal, akik gyakran mozognak. Ha te sem igazán végzel fizikai tevékenységeket, mostantól próbálj meg odafigyelni rá.

Már egy kis séta is rengeteget számít!

Állandó idegeskedés

Ha mindig felhúzod magad apróságokon, és gyakran vagy ideges, az sajnos borzasztóan rosszat tesz a szívednek. Növeli a szívrohamok esélyét, arról nem is beszélve, hogy amikor dühös leszel, annak hatását 2 órán át érzi a szervezeted. A szívedre pszichológiai stressz helyeződik, a vérnyomásod megnő, a szívverésed felgyorsul; ennek eredményeképpen a szívbeli problémákra való hajlam megnövekszik. Mostantól próbálj meg elszámolni tízig, mielőtt rendkívüli módon felhúznád magad azon, hogy mennyi mosatlan edény vár otthon, vagy ha véletlenül eltörsz egy poharat.