Annak ellenére, hogy évről évre nő a betegek száma, még mindig kevesen vannak azok, akik eléggé informáltak a diabéteszről - írja a Femina.hu. 
A cukorbetegség népbetegség: hazánkban közel egymillió, a világon pedig több mint háromszázmillió diagnosztizált beteg található.

Annak ellenére, hogy évről évre nő a betegek száma, még mindig kevesen vannak azok, akik eléggé informáltak a diabéteszről. Ebből fakadóan sokan nem veszik komolyan a tüneteket, vagy nem ismerik fel azokat időben.

A rendszeres szűrővizsgálat mindkét esetben már a betegség és szövődményeinek kialakulása előtt jelezheti a veszélyt, és idejében lehetőséget teremt az egészségmegőrzés stratégiájának kidolgozására - mondta dr. Marton Anna, a Budai Egészségközpont belgyógyász-diabetológus szakorvosa.

Fontos a felismerés

- A cukorbetegség két nagy ismert főcsoportjának és számos kisebb, kevésbé ismert típusának felismerése meghatározó a beteg jövője és megfelelő kezelése szempontjából. A betegek túlnyomó részét képező két fő csoport esetében a genetikai háttér fellelhető, de nem kizárólagos ok, és a meglévő hajlam nem azonos a betegség bizonyos kialakulásával. Az idejében megkezdett, helyes életmód az inzulinrezisztencián alapuló 2-es típusú cukorbetegség esetében teljes gyógyuláshoz, sőt, a betegség megelőzéséhez vezethet. Addig azonban a beteg élettartama és életminősége szempontjából alapvető az optimális kezelés.

- Az inzulinhiányon alapuló, úgynevezett 1-es típusú cukorbetegség a tudomány mai állása szerint még nem megelőzhető, és nem gyógyítható, de a megfelelő kezeléssel a beteg várható élettartama ma már nemhogy rövidebb lenne, de a rendszeres gondozás következtében hosszabb a nem diabéteszes átlagpopuláció születéskor várható élettartamánál. Az egyre korszerűbb kezelési lehetőségek pedig ma már szinte megkötések nélküli életminőséget biztosíthatnak a betegek számára.

A cukorbetegség a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon hiányát vagy a sejtek inzulin iránti érzékenységének csökkenését jelenti. Ha kevés inzulin termelődik, a cukor nem jut be a sejtekbe, a vérben felhalmozódik, és a vércukorszint megemelkedik. Hasonló a helyzet akkor is, ha a növekvő inzulinmennyiség ellenére az nem tud hatni a sejteken a szövetek rezisztenciája miatt. A diabétesz éhgyomorra történő laboratóriumi vércukorszint-, inzulin- vagy C-peptidszint- és szükség szerint cukorterheléses vizsgálattal, esetleg ellenanyag-meghatározással diagnosztizálható, a kezelési módot pedig a betegség típusa vagy stádiuma határozza meg.

A cukorbetegség típusai

1-es típusú cukorbetegség
Leginkább fiatal korban jelentkezik az inzulintermelés gyors leállása miatt. Ugyanakkor napjainkban egyre gyakoribb a későbbi, felnőttkorban jelentkező, fokozatosan csökkenő inzulintermelés előfordulása is. A szervezet ilyenkor egyáltalán nem, vagy egyre kevésbé termel inzulint, így naponta többszöri alkalommal szükséges a hiányzó inzulin pótlása, de elengedhetetlen a diéta és a rendszeres testmozgás is. A kialakulásában a genetikai hajlam mellett feltehetően egyéb tényezők együttállása is szükséges, ám minden lehetséges ok még nem ismert, így jelenleg nem megelőzhető.

2-es típusú cukorbetegség
Napjainkban már kisiskolás kortól egyre gyakrabban megfigyelhető a korábban felnőttkorinak tartott cukorbetegség, melynek kialakulásában nagy szerepe van az egészségtelen életmódnak. A betegség késleltethető, sőt, elkerülhető megfelelő életmóddal. Tünetei hasonlóak az 1-es típusú cukorbetegség tüneteihez, ám kóma igen ritkán, csupán extrém magas vércukor esetén fenyegeti a beteget. Rendszeres gondozással, vércukorszint méréssel, életmódváltással, diétával, gyógyszeresen, súlyosabb esetben inzulin adagolásával kezelhető.

Terhességi cukorbetegség

A cukorbetegség speciális formája. Azoknál a leendő anyukáknál fokozódik a kockázata kortól függetlenül, akik mozgásszegény életmódot folytatnak, nem megfelelően táplálkoznak, kisebb-nagyobb súlyfelesleggel küzdenek. Kockázatnövelő lehet egyéb rizikófaktorok nélkül az ikerterhesség vagy a negyven év feletti életkor, illetve a vérrokonságban ismert cukorbetegség és pajzsmirigybetegség is. A betegség gyakran tünetmentes, így legkésőbb a terhesség 24-28. hetében végzett cukorterheléses vizsgálat során derül rá fény. A terhességi diabétesz kezelése megfelelő étrenddel és annak kiegészítéseként szükség esetén inzulinadagolással mind az anya, mind a születendő gyermek egészségét megvédi. Ugyanakkor a terhesség létrejötte előtti szűrővizsgálatok vagy a korábbi terhességi cukorbetegség kapcsán idejében kidolgozott stratégia lehetőséget teremthet az első vagy újabb terhességi cukorbetegség kialakulásának megakadályozására is.

Tünetei

Általános tünetek a fokozott szomjúságérzet, a gyakori, megnövekedett mennyiségű vizelés, a megnövekedett éhségérzet, a fáradtság és teljesítménycsökkenés és a gyakran előforduló fertőzések.

Az 1-es típusú betegségnél a fenti tünetekhez:
fogyás,
 acetonszagú lehelet,
 hasi panaszok,
 súlyos esetben eszméletvesztés is társulhatnak.

A 2-es típusú betegségnél:
 termékenységi problémák,
 korai potenciazavar is jelentkezhetnek.

Kik a veszélyeztetettek?

Akiknek vérrokonságában előfordult már cukorbetegség. Az 1-es típusú betegségre hajlamosabbak a pajzsmirigybetegek és a lisztérzékenyek, míg a 2-es típusú betegség könnyebben kialakulhat a túlsúlyosok, mozgásszegény életet élők, magas vérnyomással, magas vérzsírszinttel, magas húgysavszinttel küzdők esetében, köszvény és szívbetegségek esetén, a vesebetegek, pajzsmirigybetegek körében, valamint azoknál, akiknek terhességi cukorbetegségük volt.

- A cukorbetegség következményei teljességgel megelőzhetők, bizonyos formái gyógyíthatók vagy megelőzhetők, és teljes életet élhetünk. Mint számos betegség esetén, a diabétesznél is nagyon fontos az egészséges életmód, ami az esetleges, hosszabb-rövidebb gyógyszeres terápia mellett szerves részét képezi a kezelésnek - tette hozzá a doktornő.