Azok az idősebb, egészséges súlyú nők, akik a hasuk helyett a combjukra híznak, védettebbek a szívbetegségektől - derült ki egy nagyszabású amerikai kutatásból - írja a Házipatika.com.  
A kutatók szerint az "alma alakú" nőknek meg kell próbálnia leadni a hasukból és "körte alakúvá" válni. A tanulmányban 2600 egészséges testsúlyú 18 év feletti nőt vizsgáltak, akiknek testtömeg-indexe (BMI) 18 és 25 között volt. Az 1990-es évek közepétől folyó nagy amerikai kutatás keretében rendszeresen mérték a részvevők testzsír százalékát, valamint az alanyok izmainak állapotát és csontjainak sűrűségét is.

A körte alak jobb, mint az alma

A kutatás megállapította, hogy az "alma alakú" nőknél, akik a hasukra híznak, nagyobb a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázata, mint a "körte alakú" nőknél, vagyis akiknél a zsírpárnák a combjukat és a csípőjüket erősítik. A kutatók egyelőre nem tudják megmagyarázni, hogy a combon kialakuló zsír miért védhet a szív és érrendszeri betegségektől, de az kiderült, hogy ez a zsír nem okoz problémát a test szerveiben. Az egészségtelen életmód viszont a középkorúaknál a hasi zsírt növeli.

Normál súlynál sem mindegy a forma

A tudósok korábban is tisztában voltak azzal, hogy a hasi szervek körül felhalmozódó zsír - az úgynevezett zsigeri zsír - megnöveli az anyagcsereproblémák, köztük a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A korábbi kutatások azonban már eleve túlsúlyos vagy elhízott alanyokkal foglalkoztak. "A mi tanulmányunk résztvevői olyan nők voltak, akiknek normális volt a testsúlya. Tehát ez az üzenet nagyon fontos: még az egészséges testsúlyú nőknél is számít, hogy a testük alma vagy körte alakú" - magyarázta Qibin Qi professzor, a New York-i Albert Einstein Orvosi Egyetem tudósa, a tanulmány vezető szerzője.

A professzor tehát azt javasolja a nőknek, próbálják meg a hasi zsírt csökkenteni, és elérni, hogy javuljon az arány, vagyis a combon legyen több zsír. A kutatócsoport most azon dolgozik, hogy megállapítsák, milyen különleges étrenddel vagy testedzéssel lehet ezt elérni. "A jövőbeni kutatások fontos új módszereket tárhatnak fel a szívinfarktus és a stroke megelőzésére és kezelésére" - hangsúlyozta Sonya Babu-Narayan, a Brit Szív Alapítvány társigazgatója.