A jódhiányt nehéz diagnosztizálni, de ez nem jelenti, hogy nincsenek jelei, amelyekből gyanakodhatunk rá, hogy ezzel állunk szemben - írja a Házipatika.com. 
Jódhiány leggyakrabban terhes, illetve szoptató nőknél fordul elő, mivel esetükben a szervezet jódigénye megnő, illetve vegetáriánusoknál és vegánoknál, mivel a nyomelemet a tej, a tojás és a tengeri ételek tartalmazzák a konyhasón kívül nagyobb mennyiségben.

Golyva (megnagyobbodott pajzsmirigy)

Ha a szervezetbe bevitt jód mennyisége napi 100 mikrogramm alá esik, a szervezet többet kezd termelni a TSH nevű pajzsmirigyhormonból, amelynek hatására maga a mirigy megnagyobbodhat. Van, akinél a változás látványos, de olyan is, akinél csak pajzsmirigy-ultrahanggal mutatható ki.

Pajzsmirigy-alulműködés

Ha a jódbevitel 10-20 mikrogramm alá esik napi szinten, akkor a pajzsmirigy bizonyos hormonokból kevesebbet kezd termelni a szükségesnél. Ilyenkor olyan tüneteket tapasztalhatunk, mint a fáradtság, a hízás, a hajhullás, a székrekedés, a bőr kiszáradása, az arc felpuffadása, izomgyengeség, depresszió és memóriazavarok.

Terhességi komplikációk, fogantatási nehézségek

A jódhiány egyeseknél terméketlenséghez, vetéléshez, koraszüléshez, halvaszüléshez, illetve magzati fejlődési rendellenességekhez is vezethet. Azoknál a csecsemőknél, akiknek az édesanyja a terhesség vagy a szoptatás alatt jódhiányos, szellemi visszamaradottság, alacsony IQ, lassú növekedés, beszéd-, illetve hallásproblémák alakulhatnak ki. A mérsékelt jódhiány pedig megnövelheti az ADHD kialakulásának esélyét is.

A felnőtt szervezet jódigénye napi 150 mikrogramm, terhes nők esetében 220, szoptató anyukák esetében pedig 290 mikrogramm. A jódozott konyhasó fogyasztása mellett érdemes tengeri halakat, tejet, tejtermékeket és tojást is rendszeresen fogyasztani.