Súlyát tekintve a máj az emberi test legnagyobb szerve, ezzel együtt az egyik legtöbb funkciót betöltő is. Fontos tehát, hogy probléma esetén minél hamarabb felismerjük a figyelmeztető jeleket, amelyek májkárosodásra utalhatnak - írja a Házipatika.com. 

Véges kapacitás

A máj által végzett feladatoknál érdemes külön is megemlíteni a méregtelenítésben betöltött szerepét, hiszen ez a szerv bontja le a szervezetbe kerülő káros anyagokat, így például az alkoholt is. Mindazonáltal e folyamatokat a májsejtek is megsínylik, az ártalmas hatások hosszabb távon sejtelhaláshoz, hegszövet kialakulásához vezethetnek. Szerencsére a máj képes a regenerálódásra, mi több, funkcióját akkor is képes lehet ellátni, ha már csupán szövetének 10 százaléka működőképes.

Mindenképpen hangsúlyozni kell, hogy a máj kapacitása is véges. Jó szemléltető példa lehet erre a májzsugorodás, avagy cirrózis, mivel ez az esetek mintegy négyötödében a túlzott alkoholfogyasztás miatt alakul ki. Ezt a májbetegséget a szerv szerkezetének kötőszövetes-heges átépülése jellemzi, és azon túl, hogy az elsődleges májrák kialakulásának alapköve, akár önmagában is halálos lehet. Az alkoholos eredet mellett a májkárosodás gyakori kiváltó oka még a kóros elhízás, a kezeletlen cukorbetegség, valamint a krónikus formában jelentkező hepatitis B és C vírusfertőzés.

Májkárosodásra utaló panaszok

A szerv károsodása számos általánosnak mondható tünetet eredményezhet, így hasi diszkomfortérzést, alhasi fájdalmakat, étvágytalanságot, hányingert, hasmenést vagy éppen székrekedést, bélrendszeri vérzést, állandó fáradtságot. Ezeknél már jóval beszédesebb, ha sárgaság is jelentkezik. Orvosi értelemben a sárgaság a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződését takarja, amelynek hátterében a bilirubin nevű epefesték szintjének emelkedése áll. Ez a molekula az elhalt vörösvérsejtek, pontosabban a hemoglobin lebontásából származik. A bilirubin a májon át kerül a bélrendszerbe, ha viszont a szerv nem működik megfelelően, akkor ez a bomlástermék szervezeten belüli felszaporodásához vezet. Ennek eredménye a sárgás elszíneződés, valamint a bőr viszketése, továbbá a széklet is elveszítheti normális barna színét.

A májbetegségek korai szakaszában gyakran fordul elő fokozott folyadékvisszatartás, amely ödémásodást okoz a boka körül. Súlyosabb esetben ugyancsak utalhat májkárosodásra a hasüregi folyadék felszaporodása, továbbá a hasi vénák kitágulása. Ez utóbbi jelenség akkor áll elő, ha a májszövet károsodása révén sérül a májkapuvéna keringése. A máj véralvadási faktorokat termelő funkciójának kiesése vérzékenységet is előidézhet.