A nyár nem csak a vakáció szezonja, hanem egyes fertőzéseké is - főként a nők esetében. Éppen ezért most különösen érdemes körültekintőnek lenni - írja a Házipatika.com. 
Melyek a leggyakoribb nyári fertőzések? Mit tehetünk a megelőzés és a súlyos szövődmények elkerülése érdekében? A kérdésekre dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa válaszol.

A nők nagy része élete során legalább egyszer átesik az úgynevezett felfázáson. Ezt a betegséget - helytelen elnevezése ellenére - nem a hideg, hanem a húgyhólyagba bejutott kórokozók okozzák, amelyek főként a vizekben élnek. A betegek rendszeres, görcsös vizelési ingert, vizelési nehézségeket, valamint erős, égő fájdalmat tapasztalhatnak. Ha a húgyúti fertőzés felszálló gyulladásként a vesét is érinti, akkor láz is jelentkezik.

Aki már volt "felfázva", az a későbbiekben is hajlamos lesz a problémára. Különösen nagy a kockázat fogamzásgátlók szedése, menopauza, illetve nőgyógyászati vagy kismedencei gyulladások esetén. De növeli a rizikót a gyakori partnerváltás, valamint az óvszer nélküli szexuális együttlét is - hangsúlyozza az urológus.

A problémát antibiotikumokkal kezelik, de a gyors gyógyuláshoz elengedhetetlen a bő folyadékbevitel is. Így ugyanis felhígul a vizelet és csökken a baktériumok koncentrációja. Jó hatású lehet a medveszőlőlevél-, a csalán- és a cickafarkfű tea is.

Hüvelyfertőzések

A viszketés, az érzékenység, valamint a sűrű, fehér, szagtalan folyás gombás fertőzésre utalhat. Ha a kórokozók átterjednek a húgycsőre és a húgyhólyagra, akkor gyakoribb vizelési inger is jelentkezhet, a vizelést pedig csípő érzés kísérheti. A kórokozó általában a Candida gomba, amely normál körülmények között is megtalálható a szervezetben, néha azonban betegségeket okozhat. Diabétesz, terhesség, antibiotikum- vagy szteroid-kezelés, illetve túlzott édességfogyasztás esetén nagyobb a fertőzés kockázata. A férfiaknál általában nem okoz tüneteket, így tudtukon kívül tovább adhatják a fertőzést szexuális úton. Az újrafertőződés megelőzése érdekében tehát a pár mindkét tagját kezelni kell.

Bár a nyílt vízi strandok esetenként kevésbé tűnnek higiénikusnak, mégis jobb ezeket választani a rizikófaktorok fennállása esetén. A szakemberek szerint ugyanis sokkal könnyebb összeszedni a fertőzést a meleg vizű medencékben. Az uszodákban például meglehetősen gyakori a Trichomonas vaginalis nevű egysejtű, amely a nőknél kellemetlen szagú folyást okozhat. A férfiaknál általában ez a fertőzés is tünetmentes.

Klamídia

A klamídia leggyakrabban szexuális aktus során terjed - ide értve az orális szexet és a közösen használt szexuális segédeszközöket is. Azonban egy fertőzött anya szülőútjain áthaladva az újszülött is megfertőződhet. Csókolózás, vécéhasználat, esetleg uszodai úszás során azonban nem kaphatjuk el a fertőzést.

A leghatékonyabb megelőzési módszer a védekezés - az aktus teljes tartama alatt. A gyakori hüvelyöblítés azonban nem tesz jót, hiszen kimossa az egészséges baktériumflórát is. Az aktus előtti intim tisztálkodással gyakran az ellenkező hatást érjük el, mint szeretnénk. Ilyenkor a felázott bőrön, az apró nyálkahártya-sérüléseken sokkal könnyebb átjutnak a kórokozók. Hasznosabb inkább az együttlét után zuhanyozni. A leginkább azonban a monogám kapcsolatok csökkentik a megfertőződés veszélyét. Sárgás folyás, fájdalmas szexuális együttlét, illetve vizeléskor jelentkező égető érzés esetén mihamarabb orvoshoz fordulni!