A repülés intenzívebb hatással van szervezetünkre, mint gondolnánk: befolyásolja az ízlelőbimbóinkat, felpuffasztja végtagjainkat, sőt még érzelmileg is kiszolgáltatottabbá tesz bennünket - írja a Házipatika.com.
Finomabb lesz a paradicsomlé

"Furcsának hangozhat, de kizárólag repülőgépen szoktam paradicsomlevet inni.  Csak olyankor érzem igazán finomnak" - mondja dr. Benjamin Tweel, fül-orr-gégész specialista. A repülőgépen elfogyasztott paradicsomlé pedig nem csak Tweelnek ízlik jobban. 2010-ben a Lufhansa is észrevette, hogy repülések során gyakorlatilag annyi paradicsomlevelet isznak utasai, mint sört. Hogy kiderítsék a nagy mennyiségű paradicsomlé-fogyasztás okát, el is rendeltek egy kutatás. 2015-ben a Cornell University kutató is hasonló témában vizsgálódtak. Ők azt szerették volna megtudni, hogy az umami íz miért esik jobban az embereknek 30 ezer láb magasban.

Az Lufthansa által megrendelt tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy a levegőben jelentkező kabinnyomás gyakorlatilag olyan hatással van az ízlelőbimbókra, mint a megfázás. Tehát a repülőgépen ülve iszunk vagy eszünk valamit, akkor - csak úgy, mint amikor meg vagyunk fázva - megváltozik az íz- és szagérzékelésünk. A második kutatás pedig azt az eredményt hozta, hogy a repülés közbeni háttérzaj hatására erősebben érezzük az umami ízt - ami egyébként a paradicsomban is megtalálható - míg például az édes ízek kevésbé lesznek karakteresek.

"Szoros kapcsolat van az ízek és az illatok között. Bizonyos tanulmányok azt sugallják, hogy az ízek nagy része igazából illat. Más tanulmányok pedig arra engednek következtetni, hogy ha csökken a páratartalom, akkor a szaglóérzékelés is romlik - a repülőgépeken pedig nagyon alacsony a páratartalom" - összegezte Tweel.

Kiélezettebbek az érzékeink

"A repülés sokaknál szorongással és folyamatos aggódással jár együtt" - mondja Curtis Reisinger pszichológus. Hozzátette: a repülőgépen ülve sokkal éberebbek az érzékeink, izgatottabbak vagyunk, ezért minden ingert sokkal intenzívebben élünk meg.

Ezért van az, hogy ha repülés közben egy szomorú filmet nézünk, akkor sokkal jobban hatása alá kerülünk és jobban elérzékenyülünk. Reisinger szerint pedig ez az intenzívebb, éberebb észlelés is hozzájárulhat ahhoz, hogy repülés közben másképp érzékeljük az ízeket és illatokat.

Dagadt lábak

De a repülés nem csak az érzékszerveinket és hangulatunkat bolondítja meg: a végtagjainkra is hatással van. "Ha hosszú ideig egy helyben ülünk és nem mozgatjuk a bokáinkat, akkor lábaink megdagadnak" - magyarázza dr. Ettore Vulcano ortopéd specialista. Vulcano azt mondja, ha négy vagy annál több órát ülve töltünk, lábaink bevizesednek és elkezdenek megduzzadni. A jelenség intenzívebben jelentkezik az időseknél, cukorbetegeknél,  valamint azoknál, akiknek lábaik visszeresek. A lábdagadás elkerülése érdekében Vulcano azt tanácsolja, hogy ha lehetőségünk van, sétálgassunk kicsit a repülőgépen, vagy viseljünk kompressziós harisnyát. "De már az is sokat segíthet, ha ülés közben fel-le kezdjük el mozgatni a bokánkat, ezzel segítve a vénás áramlást."