Szinte nincs olyan pontja az otthonunknak, ahol ne hívhatnánk segítségül a szódabikarbónát - írja a Házipatika.com.
Sokan tudjuk, hogy a szódabikarbóna jól jöhet gyomorpanaszok esetén, de beépíthetjük szájápolási rutinunkba is - fogat moshatunk vagy öblögethetünk vele. Enyhülést hozhat a fáradt, sajgó vagy izzadó lábaknak, és még ezeken kívül is számtalan felhasználási módja létezik.

Sokan a konyhában tartják a szódabikarbónát és főleg ott is használják. Azonban nemcsak süteményekhez adagolhatjuk, hanem mennyei omlettet vagy rántottát is készíthetünk a segítségével. Adjunk alig negyed teáskanálnyi szódabikarbónát három tojáshoz, majd jól keverjük el. A végeredmény éttermi minőségű lesz. Ezen kívül könnyebben megpuhíthatjuk például a régi babot, ha szórunk egy csipetnyi szódabikarbónát az áztató vízbe.

Takarításra és szagűzésre is kiváló

A szódabikarbóna a takarításnál is aranyat ér. Szórjunk egy csészényit a mosogatógép aljára, majd indítsunk el egy öblítést. Ha a gép kellemetlen szaga nem tűnik el ezt követően, akkor szórjunk egy keveset a gépbe, és hagyjuk így a következő programig. Ezen kívül például a mikró takarítását is megkönnyíti: öntsünk egy üvegtálba egy bögre vizet és néhány evőkanálnyi szódabikarbónát, majd melegítsük három percig magas fokozaton. Ez fellazítja a makacs szennyeződéseket, amelyeket ezután könnyedén letörölhetünk egy nedves szivaccsal.

Segíthet megmenteni azokat az edényeinket is, amelyekbe beleégett valami. Engedjük fel az edényt negyedéig vízzel, szórjunk bele félcsészényi szódabikarbónát és forraljuk fel. Ha felforrt a víz, vegyük le az edényt a tűzről és hagyjuk így egy éjszakára. Másnap öntsük ki a vizet és töröljük le az odaégett fekete foltot. Aki pedig attól tart, hogy nem tudja lemosni kezéről a fokhagyma- vagy halszagot, annak elég, ha a konyhai munka végeztével egy kis szódabikarbónával dörzsöli át nedves kezeit, majd alaposan lemossa meleg vízzel. Így nemcsak édeskés illatú lesz a kézfej és a tenyér, hanem puhábbnak is fogjuk érezni.

Penész ellen is beválhat

Ha penészes az egyik könyv, szórjunk a lapokra szódabikarbónát, majd tegyük be egy papírzacskóba és szórjuk meg kívülről is. Néhány nap múlva vegyük ki a könyvet, rázzuk ki és pár órára tegyük napfényre. Igaz, így a penész nyomai nem tűnnek el, de ha száraz helyen tároljuk, a papír nem penészedik tovább.