Körülírni, meghatározni azt, hogy mi a boldogság, szinte lehetetlen. A boldogság érzése eláraszthat minket akár váratlanul is, pár emlékezetes pillanatot szerezve. A boldogságról sokan azt tartják, hogy ritka ajándék az életben. Költők, írók próbálják megragadni, hogy mit takar ez az érzés. Most azt szeretnénk cikkünkben körbejárni, hogy a boldogságot, azaz az érzelmi és fizikai jóllét állapotát hogyan lehet viszonylag állandóvá tenni a pszichológia szerint - írja a Bien.hu. 
Az alábbi pontokban Martin Seligman pszichológus modellje alapján szedtük össze a boldogság alappilléreit.

Pozitív érzelmek erősítése

Gondolj bele, hogy mennyien panaszkodnak akkor, amikor megkérdezik tőlük, hogy hogy vannak. Valamiért könnyebb kidomborítani a veszteségeket, a kudarcokat, mint az örömforrásokra fókuszálni. Rossz beidegződés ez. Azt kellene erősíteni magunkban, amire büszkék vagyunk. Gondold végig minden napod végén a sikereidet, a legapróbbakat is. Nézz úgy a hét eseményeire, hogy meglásd bennünk a vidámságra okot adó részleteket is.

Flow-élmény megélése

Óriási boldogság feloldódni valamiben, igazán önazonosnak érezni magunkat egy cselekvésben. A flow-élmény megélése során egy tevékenységben teljesen elmerülsz, nem nézed közben az időt, élvezed azt, amit a helyzet ad és amilyen te ebben a helyzetben vagy. Előfordul, hogy hetekig, hónapokig nem él át ilyet az ember, aztán talál egy hobbit, egy munkát, egy szabadidős tevékenységet, ami megadja ezt az izgalmas hajtóerőt. Neked van olyan életterület, ahol ki tudsz teljesedni és megéled a flow-élményt? Törekedj rá, hogy minél többször legyen részed ebben!

Minőségi kapcsolatok

A közérzetünket, az énképünket és megannyi személyiségünkkel kapcsolatos gondolatunkat az emberi viszonyaink határozzák meg. Boldogságunk szintjében talán a társas kapcsolataink játsszák a legfontosabb szerepet. Érzelmi jóllétünk szempontjából fontosak az olyan bensőséges, közeli kapcsolatok, amelyekben a felek egymás iránt bizalmat tanúsítanak. A támogató kapcsolatok, az önzetlen szeretet rengeteg töltést ad a léleknek. Gondold végig, hogy te magad, a barátságod, a személyed vajon kiknek a számára lehet boldogságforrás.

Értelmes életre törekedés

Olyan jó este úgy lefeküdni aludni, hogy érezzük, hogy hasznosak voltunk. Kellemes érzés, ha a szűk környezetedért vagy egy nagyobb közösségért tettél valamit. A személyes hasznon túlmutató célok azt erősítik benned, hogy valami nagyobb része vagy. Lelkileg nagyon sok pluszt ad az, ha találsz egy olyan feladatot, amivel mások számára nélkülözhetetlen leszel. Kellenek mozgatóerők minden egyes napra, akár kisebb akár nagyobb megmérettetések keresésével, mert az értelmes életre való törekvéssel motivált maradsz.

Elért eredmények miatti öröm

Az érzelmi és fizikai jólléthez nagyon sokat tesz hozzá, hogy megtaláltad-e azt a munkát, azt a pályát, azt a szakmát, amit örömmel és erős belső motivációval csinálsz. Az elért eredmények miatti büszkeség felerősíti a jövőbeni tervek megvalósításához szükséges lendületet is. Ha mondjuk a gyereknevelésben vagy a sportban tudsz olyan eredményeket meglátni, amelyekre büszke vagy, akkor töltekezz abból! Ne feledd, hogy saját magadnak te vagy a legjobb motivátora! Óvd az egészséged és szeresd a tested! Válj azzá, akivel szívesen leélsz egy boldog és teljes életet!