Sokkal károsabb az egészségre, ha a tévé előtt ülünk, mintha a munkahelyünkön dőlnénk a székbe - állítja egy új amerikai tanulmány - írja a Házipatika.com. 
Számos kutatás kimutatta már, hogy a túlzásba vitt ülés olyan egészségügyi problémák kialakulásának melegágya lehet, mint a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség vagy bizonyos szív- és érrendszeri megbetegedések. Ezzel együtt a korábbi tudományos munkák jelentős részének fókuszában csupán egy adott rövidebb időszak állt, valamint ritkán foglalkoztak különböző, esetleg kisebbségi népcsoportokkal. A Columbia Egyetem kutatóinak friss tanulmánya e tekintetben is újszerű álláspontot képvisel, mivel a szakemberek ezúttal közel 3600 afroamerikai felnőtt dolgozó egészségügyi állapotát követték nyomon összesen nyolc és fél évig.

Az így kapott adatokból kiderült, hogy azok a résztvevők, akik eleinte több mint négy órát ültek naponta a televízió előtt, később mintegy másfélszer nagyobb valószínűséggel tapasztaltak különféle szívpanaszokat, illetve haltak bele azokba, mint akik négy óránál kevesebb időt szántak a kikapcsolódás ezen formájára. Érdekesség, hogy ugyanez a differencia nem jött ki az ülőmunkát végzők és az aktívabb munkahelyi teendőket ellátó alkalmazottak között, ami arra utal, hogy bizony ücsörgés és ücsörgés között is van különbség, ha az egészségügyi hatásokról van szó.

Mindazonáltal tovább árnyalja a képet, hogy látszólag a tévé előtti henyélés negatív hatásai is ellensúlyozhatók rendszeres testmozgással. Legalább is erre enged következtetni, hogy azoknál az önkénteseknél, akik ugyan átlagosan mindennap négy vagy több órát ültek a tévét bámulva, de emellett hetente körülbelül 150 percet áldoztak testmozgásra, nem volt kimutatható megemelkedett kardiovaszkuláris kockázat. Ezzel együtt persze nagy kérdés, hogy vajon miért lehet károsabb az otthoni tévénézés, mintha a munkahelyünkön görnyednénk egy számítógép előtt.

Miért károsabb a tévénézés?

Pontos és magabiztos válasszal egyelőre a kutatók sem tudnak szolgálni, ugyanakkor akad néhány lehetséges magyarázatuk a különös eltérésre. Először is fontos például a napszaki megoszlás: a dolgozó emberek többsége ugyanis este heveredik le a televízió elé, jellemzően vacsora után. "Különösképpen káros kombináció, ha azt követően ülünk órákig egy helyben, hogy megejtettünk egy kiadós étkezést, így akár egy munka utáni bőséges vacsorát" - mutatott rá Keith Diaz, a tanulmány egyik szerzője, a Columbia Egyetem égisze alatt működő, New York-i Vagelos orvosi és sebészeti főiskola adjunktusa.

Ezen felül szintén fontos különbség, hogy míg a tévé előtt jellemzően teljesen inaktívak maradunk, addig a munkahelyünkön azért időnként felkelünk az asztalunk mellől, ha például le kell másolnunk néhány dokumentumot vagy személyesen kell konzultálnunk valamelyik kollégánkkal. Ugyanígy azt sem szabad kihagyni a számításból, hogy munka közben folyamatosan dolgoztatjuk az agyunkat kreatív ötletelésre, problémák megoldására és egyéb feladatokra, miközben a showműsorok és sorozatok bámulása igen csekély mentális igénybevételt jelent. Márpedig egyes tanulmányok szerint az agy valamelyest több kalóriát éget el, ha aktív munkát végez.

Bármi is legyen az igazság, az amerikai kutatók azt tervezik, hogy további kutatásokkal járnak a végére. Ugyancsak megválaszolandó kérdés, hogy a mostani tanulmány eredményei vajon alkalmazhatók-e más népcsoportokra is, hiszen a vizsgálat egyelőre csupán az Egyesült Államok délkeleti vidékén élő, afroamerikai felnőtt munkavállalókra terjedt ki.