Mire a vashiányt diagnosztizálják, gyakran hosszú idő eltelik, mivel a tüneteket a beteg legtöbbször másnak tudja be. A vaspótlás lépcsőfokairól dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője beszélt - írja a Házipatika.com. 
Szinte nincs is olyan ember, aki időről időre ne tapasztalná meg, hogy reggelente nehezére esik felkelni, "húzza az ágy", vagy hogy délutánonként legszívesebben beiktatna egy pluszalvást, mert majd "leragad a szeme". Az is lehet, hogy az illető vissza-visszatérő fejfájásoktól szenved, esetleg koncentráció zavar miatt nem képes munkáját 100%-ban ellátni. Ezek a panaszok majdnem mindenkinél jelentkeznek, ám rendszerint el is múlnak viszonylag rövid időn belül. Amennyiben mégsem, úgy érdemes vashiányra gyanakodni, mivel gyakran ez áll a kellemetlen panaszok hátterében.

Nulladik lépcsőfok: a mögöttes okok felkutatása

Még mielőtt a vaspótlás bármely formájába belekezdene, fontos a vashiány okának és fokának megállapítása. Vannak olyan természetes állapotok, amikor a szervezetnek eleve több vasra van szüksége: ilyen a várandósság, a versenysport, az erős fizikai megterhelés, a serdülőkor. Ilyenkor többnyire elegendő az étrenden változtatni. Sajnos az is lehet, hogy valamilyen betegség, kóros folyamat áll a kiürült vasraktárak hátterében. Ilyen például a vérzékenység, a felszívódási zavarokkal járó bélbetegségek, a daganatos betegségek, a gyógyszerek mellékhatása, az erős menstruáció, az intenzív sportolás, a nem megfelelő táplálkozás.

Első lépcsőfok: megfelelő étrend kialakítása

Amennyiben vérvétel útján diagnosztizálják a vashiányt, úgy a mértéke dönti el, hogy milyen kezelést is kell alkalmazni. Legenyhébb esetben (amikor még nincs vérszegénység, csak vashiány) első lépcsőfok gyanánt vasban gazdag étrendet szükséges kialakítani. A legjobb vasforrás az állati eredetűfehérje(hús), mivel abban a vas hem-kötésben található, ami előnyt jelent a felszívódásban. Természetesen a növényekben is sok használható vas van, hiszen a zöld főzelékek, saláták, továbbá a bab, borsó, lencse és zab mind remek vasforrás. Emellett érdemes megjegyezni, hogy a C-vitamin és a folsav támogatják, míg a magnézium és a magas rosttartalmú ételek, továbbá a kávé, a tea pedig csökkenti a vas felszívódását. Amennyiben valaki vegetáriánus, célszerű dietetikus segítségét kérnie az étrend összeállításához, hogy semmiből se szenvedjen hiányt!

Második lépcsőfok: Étrendkiegészítők

A vaspótlás második fokán az étrendkiegészítők alkalmazása áll. Ezeket be lehet szerezni vény nélkül a gyógyszertárakban, drogériákban, bioboltokban stb. Jellemzően nem tartalmaznak olyan nagy mennyiségű vasat, mint a receptre kapható készítmények. Felnőtteknek büntetlenül lehet szedni, de gyerekeknek nem, mert a túltelítődés lehetősége áll fenn. Fontos, hogy lehetőleg C-vitaminnal és folsavval együtt használja (vagy válasszon olyan terméket, melyben mindegyik megtalálható), valamint ha mellette magnéziumot, kalciumot, esetleg gyógyszert is szed, a kettő bevétele között minimum 2 órát hagyjon!

Harmadik lépcsőfok: vényre kapható gyógyszerek

Ha a vashiány nagyobb mértékű, akkor receptre kapható készítményre is szükség lehet. Ehhez fontos, hogy a kezelőorvos ismerje laboreredményeit és egyéb betegségeit, hiszen a dózist és a kezelés időtartamát csakis ezek tudatában lehet meghatározni. Általában pár hét, esetleg 1-2 hónap után már normalizálódik a vérkép. A kiürült vasraktárak feltöltődéséhez még tovább kellhet szedni a vaskészítményt - akár 4-6 hónapig is. Természetesen a kezelés után is szükséges a vasban gazdag táplálkozás követése - mondja dr. Szélessy Zsuzsanna.

Negyedik lépcsőfok: vaspótlás intravénásan

Amennyiben súlyos a vashiány és a vas felszívódása különböző betegségek miatt akadályozott, vagy például közeli a szülési terminus, netán halaszthatatlan műtétre van szükség, akkor indokolt a lehet az intravénás vaspótlás, melyet kizárólag orvosi felügyelet mellett lehet alkalmazni. Ennél kiemelt figyelmet igényel a helyes dózis megállapítása, hogy el lehessen kerülni a túltelítődést, amely igen komoly tünetekkel járhat. Éppen ezért a vénás vaspótlásnak szigorú indikációi vannak, és az injekció beadásának körülményeit is szigorúan szabályozzák.