Az Egészségügyi Világszervezet szerint beazonosítható az a hat fő rizikófaktor, amely a négy legelterjedtebb krónikus betegség hátterében állhat - írja a Femina.hu.
Valószínűleg te is folytatsz olyan tevékenységet, ami rizikófaktort jelent.

Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont kardiológusa a veszélyeztetettek kivizsgálásának döntő jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Ez a négy leggyakoribb betegség

A The Lancet című szaklapban publikált cikk szerint a WHO megnevezte a négy legelterjedtebb, krónikus, nem fertőző betegséget. Ezek a szív- és érrendszeri betegségek, a légzőszervi betegségek, a daganatok és a cukorbetegség. Ezek a fejlett világ lakosságára jellemzőek, és a genetikai okokon túl erősen összefüggenek az életmóddal. A szervezet úgy véli, ha sikerül visszaszorítani a hat legveszélyesebb rizikófaktort, az a következő 15 évben több mint 37 millió idő előtti halálozást előzhet meg.

Az alma típusú testalkat is rizikófaktor

Az elhízás, magas vérnyomás, emelkedett vérzsír- és vércukorszint tünetegyüttese, vagyis a metabolikus szindróma jórészt az életmódból ered. Az úgynevezett alma típusú elhízás, amely leginkább a hason, a törzsön jelenik meg, erős rizikót jelent.

Sokszor egészen kis túlsúly is járhat anyagcsere-változással. A metabolikus szindrómánál az együttesen jelen lévő kardiális rizikófaktorok összeszorzódnak, így 14-15-szörösére növelik a szív- és érrendszeri katasztrófák esélyét.

A vércukorszint normális értékéért te is tehetsz. Nézd meg, hogy mi az, ami segíthet a normalizálásában.

A genetika adottság, az életmód megváltoztatható

Az öröklődés és a genetika szerepe nem elhanyagolható a nem fertőző betegségek kialakulása szempontjából, de a kialakulásukban a következőknek van jórészt szerepe. A dohányzás, amivel kapcsolatban a WHO szerint itt a cél legalább 30-50%-os visszaszorítás. Az alkoholfogyasztás, ahol már 10%-os csökkentés is egészségnyereséggel járna.

A sóbevitel, ahol 30%-kal kellene redukálni a bevitt mennyiséget. Az elhízás, ahol cél nemzetközi szinten is az "elhízásjárvány" megállítása. A magas vérnyomás, aminél 25%-nyi csökkenés sok kockázatot kiküszöbölhetne. Végül a magas vércukorszint és inzulinrezisztencia, amelynél a fő cél a már fiatalok és gyerekek közt is terjedő 2. típusú cukorbetegség megelőzése.

Ezekkel a dolgokkal lehet pozitív irányba fordítani a folyamatot

A szindróma minden eleme befolyásolható táplálkozással és mozgással, és ha szükséges, átmeneti vagy tartós gyógyszeres kezeléssel. Éppen ezért mindazoknak, akik túlsúllyal küzdenek, magas vérnyomással és vércukorszinttel élnek, dohányoznak, fokozott a só- és az alkoholbevitelük, évente legalább egyszer ajánlott egy kardiológiai kivizsgáláson részt venni, amely megnyugtathat, vagy idejében el lehet kezdeni általa a szükséges kezelést.