Az elektromos cigaretta szívása károsíthatja az agy működése számára fontos őssejteket, stresszválaszt váltva ki az idegi őssejtekben - derült ki a Kaliforniai Egyetem tanulmányából - írja a Házipatika.com. 
Az e-cigarettát szívók azt gondolják, hogy ezek a termékek biztonságosabbak és kevésbé károsak, mind a dohány alapú cigaretták. Azonban egyre több bizonyíték van arra, hogy a nikotin káros - mind a hagyományos cigaretta, mind az e-cigaretta szívása esetében. Egy közelmúltban megjelent tanulmány például azt mutatta ki, hogy az e-cigaretta ízesítése károsíthatja az ereket, szívbetegséget okozhat.

Tévhit, hogy kevésbé káros

Ezek a termékek nem ártalmatlanok. Még rövid idejű szívásuk is képes stresszelni a sejteket oly módon, hogy az sejthalálhoz vagy betegséghez vezethet. Ezek a megfigyelések minden nikotint tartalmazó termékre vonatkoznak - magyarázta Atena Zahedi, a tanulmány társszerzője. A kutatók szerint az e-cigaretta egy sor sejtszintű eseményt indít el, amely károsítja a DNS őssejtjeit.

"Károsodnak az idegi őssejtek és el is halhatnak. Ha ez bekövetkezik, nem termelődnek többé speciális sejtek - asztrociták és neuronok - az őssejtekből" - magyarázta a kutató. Ezek a sejtek viszont létfontosságúak, ám a serdülők és magzatok különösen hajlamosak az őssejtkárosodásra, mivel az agyuk még fejlődik. Ez azt jelenti, hogy a fiatalok és a várandós nők különösen sebezhetőek az e-cigaretta által - hívták fel a figyelmet az amerikai kutatók. "A nikotinártalom várandósság és serdülőkor idején többféle módon hathat az agyra, károsíthatja a memóriát, a tanulást és a kongitív funkciókat" - emelték ki.